Masalsa

Swingen met Masalsa

De 11-koppige band Masalsa onder leiding van Soeshiel Sharma bestaat alweer 18 jaar. Met hun swingende en zonnige klanken staan ze iedere keer weer garant voor een authentieke salsashow. Wat Caribbean of Zuid-Amerika! Overal waar Masalsa verschijnt is het dansen, dansen en nog eens dansen.

Een van de bekendste en langst bestaande Nederlandse salsabands is Masalsa uit Den Haag. De band werd in 1994 opgericht en staat nog steeds onder leiding van bandleider en bandlid van het eerste uur Soeshiel Sharma. Hij is de motor achter de formatie wiens naam een samensmelting is van de woorden masala (hete kerrie) en salsa (saus). De band doet zijn naam eer aan want Masalsa brengt een pittig en gevarieerd repertoire waarin Porto Ricaanse, Cubaanse en Dominicaanse klanken de revue passeren. De band beschikt over een sterke blazerssectie, een dynamische ritmesectie en stralende vocalen.

Aanvoerder Soeshiel – wiens wieg ooit in Suriname stond – kwam als klein jongetje in 1975 samen met zijn familie naar Nederland. “Van kleins af aan mocht ik mee naar de optredens van het orkest van mijn vader. Ook thuis werd altijd muziek gedraaid, vooral van artiesten als Celia Cruz, Tito Puente en fania All Stars. Mijn vader zong en speelde piano, maar zelf had ik het meest met percussie-instrumenten. Uiteindelijk ging ik voor het slagwerk en het ritme van de latin”. Masalsa kwam dus in 1994 van de grond. Dat was nadat Soeshiel eerst in allerlei Hindoestaanse bandjes had gespeeld. “Het was in het begin niet erg makkelijk. Ik heb een Hindoestaanse achtergrond en daarom werd ik in de salsascene vaan bij voorbaat al niet serieus genomen. Ik heb me echt waar moeten maken en laten zien dat ook een jongen uit een Hindoestaans milieu goede salsa kan maken.

Masalsa bestaat nu 18 jaar en mijn afkomst speelt nu gelukkig geen enkele rol meer. Omdat we onze eigen nummers schrijven hebben we ook een eigen, herkenbaar geluid weten te creëren”. De naam Masalsa is ook buiten de grenzen een redelijk begrip. “We hebben het podium gedeeld met grootheden als Puerto Rican Power, Oscar D’Leon en Maraca. Ook hebben we goede contacten met Oscar Hernández van het Spanish Harlem Orquesta. We zijn er trots op dat hij een bijdrage heeft geleverd aan ons aankomende album met als werktitel ‘Resurección’. Dat wordt echt een mijlpaal in de carrière van Masalsa” vertelt Soeshiel over de band die na tien jaar weer terugkomt met een studioalbum met eigen composities.

“Op ons aankomende album gaan we terug naar de New York salsa van Fania All Stars uit de jaren zeventig, maar wel gegoten in een nieuw jasje. Leuk is dat er een aantal salsa-giganten uit die tijd hebben meegewerkt aan de plaat, die we qua zang en eindmix in New York hebben opgenomen. Oscar Hernandez droeg er zijn steentje aan bij, maar ook de creme de la creme, zoals de musical director van Marc Anthony en een aantal van de laatste Latin Grammy winnaars. Dit is echt het hoogtepunt van 18 jaar

[bol_product id=”1000004006294458,1000004008288146,1000004010632544,1000004003050449″ price_range=”undefined” name=”salsa” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1330802026_links.css”]

www.masalsa.nl

Tekst: Anneke Ruys