Malik Yoba

Gooddayz had een interview met Malik Yoba, de superkracht uit Alphas.

De Amerikaanse tv-serie Alphas is in Amerika al een groot succes. Meer dan twee en een half miljoen mensen bekeken daar de pilotaflevering op tv-zender Syfy. Ook in Nederland zitten de kijkers te trappelen om de serie te gaan bekijken.

Malik Yoba kennen we vooral van de tv-serie New York Undercover. In Alphas speelt hij de rol van Bill Harken, een voormalig FBI-agent die zijn vecht- of vluchtreflex kan versterken. Dat geeft hem gedurende korte tijd superkracht.

Hoe ben je betrokken geraakt bij Alphas?

Ik ben er zelf voor gevraagd maar zei niet meteen ‘ja’. Ik moest er eerst over nadenken. Het betekende weer een lange tijd van huis en mijn familie missen. Ik ben blij dat ik uiteindelijk toch overstag ging want het is een hele leuke rol.

Je bent echt ‘de sterke man’ in de serie.

Het is leuk om te doen. Ik had nog nooit eerder zo’n rol gespeeld. Het is interessant om te zien hoe zijn fysieke krachten hem ook mentaal en emotioneel pakt, omdat hij er geen controle over heeft. Zo is hij altijd in conflict met zichzelf.

Wat vindt je het leukst aan de rol van Bill Harken?

We hebben een geweldige cast. Ik kan met iedereen op de set goed opschieten. Het is een hele andere rol dan ik tot nu toe gedaan heb. Daar maakte het ook uitdagend om te doen. Ik was ook verbaasd hoe leuk ik het uiteindelijk vond, vooral omdat ik er in het begin best wel een beetje tegenop keek. Dit is een van de leukste dingen die ik tot nu toe gedaan heb.

Behalve acteur ben je ook ondernemer, auteur, activist en leraar. Hoe doe je dat allemaal?

Ik vind het erg belangrijk om mijn roem ook in te zetten voor andere dingen. Inspireren, motiveren en onderwijzen zijn dingen die ik graag doe. Ik heb in 2003 de Mailk Yoba National Theatre Company opgericht. We creëren en produceren musicals voor de urban theater markt. We hebben daarmee heel wat kansloze jongeren kunnen inspireren en motiveren.

Zit er in Alphas ook een bepaalde boodschap?

We willen laten zien dat ook het onmogelijke mogelijk is. Je kunt iedereen zijn wie je wilt. Ik denk dat dat vooral jongeren aanspreekt.

Komt er ook een vervolg op de eerste Alphas serie?

Uiteraard! De serie is zo succesvol dat we binnenkort al aan het tweede seizoen gaan beginnen. Ik verheug me daar nu al op!

Alphas – seizoen 1 is vanaf 13 maart iedere dinsdagavond om 21:20 uur te zien bij Syfy, met herhalingen op woensdagavond 18:55 uur en 22:10 uur, en zaterdagavond om 18:55 uur.

Tekst: Anneke Ruys