Randy Newman

Op zaterdag 10 maart gaf Randy Newman een concert in Vredenburg.

In Vredenburg stonden 1300 bezoekers – qua leeftijd bovengemiddeld vergeleken met andere concerten – klaar om zich te laten verwennen door de klanken van Randy Newman in vredenburg Utrecht.

‘You’ve got a friend in me’: Mooie warme donkere stem met veel gevoel. Wat heb je nog meer nodig met zo’n machtige stem en een piano? Geen spectaculaire lichtshow of andere opsmuck! Het is verfrissend om ook hiervan te genieten, van oprecht gebrachte echtheid.

Het is muisstil en haast zonde om dit te doorbreken met een klik van mijn camera. Gelukkig zit er een stille stand op. 2 x 50 minuten met een kleine pauze duurt het in Utrecht. Het blijft al die tijd zeker boeien, knap werk!
Een opmerking van de goed gemutste Randy: “kinderen waarvan de jongste 65 jaar grapte” hij om met zijn eigen leeftijd te spotten. “Love song for first wife while marrying THE second I Miss You, (i’m sorry but It’s true)”. Veel afwisseling in tempo: You Can leave Your hat on’ is de volgende love song, later door Joe Cocker uitgevoerd nu de originele versie, een kalere meer indringende versie van de schrijver.

Een uitleg over het volgende nummer; de oude rockers uit met hits uit 1972 -73 gaan maar door : Paul McCartney op zijn best met wings grapte hij. Daarna spotte hij ook met zichzelf in het nummer ‘I’m dead (but i don’t know it)’ het publiek zingt daarin stevig mee “he’s dead”. Hij werd van de publieksparticipatie blij en enthousiast. Einde eerste set It’s lonely at THE top. Een korte pauze volgt, net een theater show!

Pauze muziek ‘It’s to late’ van Carol King en ‘You just called out my name’, van James Taylor, om in de sfeer van de avond te blijven. Wel raar om tijdens een concert een pauze te hebben, iedereen de zaal uit snel een drankje en weer terug. Na de break begint hij direct te spelen, ‘It’s money That i love’.

Een nummer over de oorlog, in Germany before THE war, zingt hij zoals alle nummers heel vertellend en hartverscheurend alsof je er bij bent.

‘Love to see You smile’ gaat weer de vrolijke kant op. Tempo en inhoud op een goede manier gemixt, waardoor het blijft boeien. Het nummer over een slechte man, vertellend gezongen, ‘Shame’ waarin publiek weer mee mag doen. Ze deden het best goed volgens Randy. Hij vertelt weinig tussen de nummers door als hij dat wel doet is het kort, want hij vertelt met zijn nummers alles.

In ‘We love LA’ verklaart hij de liefde aan de stad. Hij vraagt wat men nog wil horen en speelt dan ‘Lazy sunday afternoon 1903.

‘Lets drop THE big one’ een politiek getinte song die me ook deed denken aan het nummer van het Goede Doel België, kan nergens meer naar toe…aisia’s crowded And europe’s too old, Africa is far too hot, And Canada too cold, And south america stole our name, Lets drop THE big one, there’ll be no one left to blame us.

De toegift ‘Harps and angels’, die hem toezingen van boven, het is echter nog niet zijn tijd. De moraal van dit nummer is dat er leven is na de dood hoop jullie daar te zien daar drinken we op!

Feels like home to me, over thuiskomen bij degene waar je thuis hoort een passend mooi einde van de avond.

Wil je dit ook meemaken, op 12 maart in Carré en 24 maart in 013 is dit nog mogelijk.

Tekst en fotografie: Hans Kreutzer

[bol_product id=”1000004011809215,1000004011320104,1000004001422932,1000004003020303″ price_range=”undefined” name=”randy newman” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1332702785_links.css”]