Bertolf

Naamloze derde album maakt indruk.

In het begin had ik eerlijk gezegd niet veel met de muziek van Bertolf. Niet dat ik zijn eerste twee albums For Life (2009) en Snakes & Ladders (2010) slecht vond als ik het op de radio voorbij hoorde komen, maar het deed me ook niet veel. Maar het tij kan keren. Want hoe anders is dat geworden met zijn nieuwe (naamloze) derde album.

Een nummer als Mary (de eerste single van het album) was natuurlijk al een bijzonder mooi eerste visitekaartje voor het album. Je moet wel van steen zijn als dat nummer (waarin hij zijn overleden schoonmoeder die hij nooit gekend heeft vraagt om de hand van haar dochter) je niet weet te raken.

Ook de rest van het album bestaat uit frisse singer/songwriter tracks die niet aan de minste namen doen denken. Zo doen de eerste twee tracks Victory March en Burning Bushes sterk denken aan de Amerikaanse westcoast van bijvoorbeeld Crosby, Stills, Nash & Young of America. En je kunt niet heen om de invloed van The Beatles op dit album. Bijvoorbeeld op een nummer als Om Hare Om dat sterk doet denken aan de Indiaanse invloeden die George Harrison verwerkte op zijn nummers als Love You Too (op Revolver), Within You Without You (van Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band) of The Inner Light. Terwijl nummers als Here I Am weer wat weg hebben van singer/songwriters uit de jaren ‘70 als Jackson Browne. Als laatste track van het album is het a capella English Roses toegevoegd, waarmee hij in december in De Wereld Draait Door al veel indruk mee maakte.

Geen misselijke vergelijkingen. Maar wat wil je met een fris singer/songwriter album als deze. Met zijn derde album heeft Bertolf wat mij betreft zijn beste album tot nu toe gemaakt.

Tekst: Peter van Cappelle

Tekenaar: Kees Wennekendonk

[bol_product id=”1000004012164782,1000004012164777″ price_range=”undefined” name=”Bertolf” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”false” css_file=”bol_1333388782_links.css”]