Erik De Zwart

Groot treinliefhebber is vertelstem van Omniversum-film Rocky Mountain Express.

DJ, presentator, radio- en tv-maker, ondernemer en investeerder Erik de Zwart is een groot treinliefhebber. Zo is hij voorzitter van de Stichting Mat ’54 en was hij de verteller van de populaire animatieserie Thomas de Stoomlocomotief. Nu is hij de vertelstem voor de Omniversum film Rocky Mountain Express.

Het is en blijft een bijzondere ervaring: een film of documentaire ‘beleven’ in het Omniversum. Achteruit geleund in je comfortabele stoel laat je je overrompelen door het immense beeld dat op je af komt en waar je helemaal in getrokken wordt. Het is bij vlagen zó echt dat je het gevoel hebt alsof je ín de film zit in plaats van daarbuiten. Dat is dank zij het 840 m2 grote scherm van koepeltheater Omniversum, uitgerust met 36 luidsprekers, zeskanaals digitaal geluid en zes subwoofers voor voelbaar lage tonen. De nieuwste grootbeeldfilm in het Omniversum draagt als titel Rocky Mountain Express. Daarin worden de kijkers meegenomen op een reis langs adembenemende uitzichten op de Rockies.

Passie voor treinen

De film vertelt het epische avontuur van de eerste Canadese transcontinentale spoorweg. Erik de Zwart is de vertelstem bij de film en de aangewezen persoon om dit te doen. “Treinenliefhebber? Wat heet! Ik ben een echte fanaat. Al van kleins af aan heb ik een passie voor treinen, vooral stoomtreinen maar ook elektrische exemplaren uit latere periodes. Vroeger had ik een oom die er helemaal gek van was. Die stak mij aan met zijn enthousiasme en nog steeds ben ik er wild van. Inmiddels ben ik voorzitter van Stichting Mat ’54. We reviseren momenteel een oud treinstel uit 1954, dat in 1960 op de spoorlijn is gekomen. Dat proberen we nu op te knappen en hem zijn oorspronkelijke groene kleur terug te geven. Echt heel mooi om te doen!”. De Zwart is ook erg enthousiast over de film ‘Rocky Mountain Express’ .

“Toen ik gevraagd werd om de vertelstem te doen zei ik daar meteen ‘ja’ tegen. Ik heb hem nu een paar keer gezien. Het is mooi in beeld gebracht met twee camera’s: eentje voorop en de andere aan de zijkant en vanuit een helikopter. De manier van filmen is heel bijzonder. Als toeschouwer kijk je niet naar een stoomtrein, je bent er een, omdat je er helemaal in op gaat”. Heeft Erik de Zwart zelf wel eens de Rocky-Mountain-treinreis gemaakt? “Nee, maar hij staat wel hoog op mijn verlanglijstje. Canada is een prachtig land met veel ongerepte natuur. Als je dat vanuit zo’n trein kunt bekijken is dat natuurlijk heel speciaal. Ik heb in mijn leven wel veel treinreizen gemaakt.

Favoriete treinbestemming

Mijn favoriete treinbestemming in Europa is Zwitserland. Ik heb die ook een beetje nagebouwd op mijn zonneterras thuis. Vijftien jaar geleden heb ik met vrienden de Transsiberische spoorlijn gedaan. Fascinerend hoe je zomaar een enkeltje Peking in Amersfoort kocht en daarna weken lang onderweg was. Ook was ik in Birma waar ik een deel van het land per stoomtrein aflegde. Heel  bijzonder allemaal”. Erik de Zwart blijft genieten van treinen en alles wat daarom heen hangt. “Dit is een hele mooie hobby, een jongensdroom die waarheid werd. Soms voel ik me nog steeds kind en waarom niet? Dan kan ik echt intens genieten. Tegen de tijd dat ik echt volwassen begin te worden moet ik maar in mijn kist gaan liggen”.

Rocky Mountain Express neemt de kijkers in een stoomtrein mee op een reis langs adembenemende uitzichten op de Rockies en vertelt het epische avontuur van de eerste Canadese transcontinentale spoorweg. (www.denhaagcentraal.net)

Fotografie: Paul Bergen en Omniversum