Patti Smith

Op 1 Juni komt haar nieuwe album Banga uit.

Eerste singel “April Fool” nu al te beluisteren.

Geschiedenis verhalen, een ode aan Amy Winehouse, en een verjaardagslied voor Johnny Depp: ogenschijnlijk een rare combinatie, maar niet voor de excentrieke Patti Smith. De zangeres heeft aangekondigd dat ze op 5 juni haar elfde studio album zal uitbrengen, met de titel Banga. Er is lang uitgekeken naar nieuw werk van deze iconische kunstenares, waarvan het laatste originele materiaal in 2004 verscheen, met het album Rampin’. De eerste single van dit album, April Fool, staat sinds Fool’s Day – 1 april – op iTunes en is te beluisteren via deze link.

Banga is opgenomen in de Electric Lady Studios in New York City, en geproduceerd door Patti zelf en haar band: Tony Shanahan, Jay Dee Daugherty en Lenny Kaye. Verder wordt ze op het album muzikaal ondersteund door Tom Verlaine, Jack Petruzzelli, en haar beide kinderen: zoon Jackson en dochter Jesse Paris.

Het album is geïnspireerd door Smith’s dromen en observaties; de songteksten van Banga zijn een reflectie van onze gecompliceerde wereld – een wereld gevuld met heel veel chaos en lelijkheid, maar, aan de andere kant van de medaille, ook heel veel mooie dingen en schoonheid. Patti is een geprezen schrijfster en boeiende verhalenvertelster, wat te horen is op dit album: een uitgebreid gala aan menselijke ervaringen wordt tentoongesteld.

Er staan een aantal ontdekkende, historische verhalen op Banga, waaronder een melodische uiteenzetting van de overtocht van Amerigo Vespucci naar de Nieuwe Wereld in 1497 (Amerigo); een rock nummer voor de mensen in Japan in de nasleep van de verschrikkelijke aardbeving en tsunami van vorige jaar (Fuji-san); een klassieke ballad geïnspireerd door en opgedragen aan Amy Winehouse (This Is The Girl), een geïmproviseerde meditatiezang over kunst en natuur (Constantine’s Dream); en een verjaardagslied dat Patti speciaal schreef voor haar vriend Johnny Depp (Nine).

Dit alles maakt voor een boeiend, afwisselend, en avontuurlijk nieuw album; waar luisteraars van elke generatie kunnen zich zeker kunnen relateren aan de hoop, humor, en menselijkheid.

De volledige tracklisting voor Banga is als volgt:

1. Amerigo
2. Fuji-san
3. April Fool
4. This is the Girl
5. Banga
6. Maria
7. Tarkovsky (The Second Stop is Jupiter)
8. Mosaic
9. Nine
10. Seneca
11. Constantine’s Dream
12. After the Gold Rush

Fotografie: Steven Sebring

[bol_product id=”1000004002323459,1000004004997189,1000004003099989,1000004000035396″ price_range=”undefined” name=”patti smith” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1333722180_links.css”]