De Dijk

De Dijk brengt Tivoli naar kookpunt.

De Dijk – Tivoli Oudegracht, Utrecht – 25-05-2012

Gisteren gaf De Dijk een mooi optreden weg in Tivoli, Utrecht.

De mannen van De Dijk hebben twee bijzondere jaren achter de rug. In 2010 toen soullegende Solomon Burke overleed. Dat gebeurde precies op het moment dat hij met De Dijk zou gaan optreden en een nieuw album had uitgebracht. En vorig jaar vanwege hun 30 jarige jubileum dat ze vierden met een nieuw album (Scherp De Zeis), een documentaire (Hou Me Vast) en een concert in de Heineken Music Hall.

Op 7 juli dit jaar spelen ze opnieuw in de HMH en nu zonder reden van een jubileum of iets anders. Al denken ze daar zelf anders over. “Elke dag valt iets te vieren” zingt Huub van der Lubbe in “Scherp De Zeis”. Maar voordat het zover is doen ze weer hun vertrouwde clubtour waarmee ze op 24 en 25 mei in Tivoli Oudegracht in Utrecht aandeden.

Hun uitverkochte optreden in Tivoli op 25 mei begon met “Ietsje Later”. De sfeer zat er meteen goed in. Zowel in de zaal als bij de band zelf, die het duidelijk ook naar hun zin hadden. Zelfs toen er een bloemetje naar het podium werd gebracht dat voor toetsenist Pim Kops bedoeld was. Huub reageerde laconiek met: ‘Als frontman wordt ik de laatste tijd een beetje over het hoofd gezien volgens mij. Ik ga proberen aandacht te winnen met het volgende nummer’. En daarmee werd “Mijn Van Straat Geredde Roos” ingezet.

Opvallend was dat het eerste gedeelte van het concert voornamelijk gericht was op hun recente werk. Van het laatste album “Scherp De Zeis” kwamen de nummers “De Blues Verlaat Je Nooit”, “Kan Ik Iets Voor Je Doen” en “Ik Jou En Jij Mij” voorbij. De keuze van de setlist lag minder bij de vaste klassiekers dan voorgaande keren. Maar toch kwamen er ook nog vaste nummers voorbij als “Wat Een Vrouw”, “Niemand In De Stad”, “Ik Kan Het Niet Alleen” en natuurlijk de uitsmijter “Dansen Op De Vulkaan”. Om dat laatste nummer werd enthousiast gevraagd door het publiek voordat De Dijk terug keerden voor hun eerste toegift.

Bij de eerste toegift zei Huub van der Lubbe dat het echt bijna voorbij was omdat hij door zijn verschoning heen was. De temperatuur was vanwege het warme weer dan ook hoog in Tivoli en Huub heeft deze avond regelmatig van bezweette shirts moeten wisselen. Maar daar kwamen ze later toch op terug omdat Tivoli zelf nog wel zin had in een tweede toegift. Hoe warm het dan ook mocht zijn; De Dijk gaf het publiek wat ze wilde met de nummers “Onderuit” en “Groot Hart” als definitieve afsluiter.

En dat was het einde van concert van één van de beste live bands van Nederland. Want De Dijk weet na 30 jaar net als de Golden Earring nog altijd hoe ze een zaal plat moeten spelen. Of in dit geval letterlijk naar een kookpunt moeten opvoeren.

Tekst: Peter van Cappelle

Foto’s: De Dijk tijdens eerdere optredens in HMH en Paradiso

 

[bol_product id=”1000004011604644,1000004010594570,1000004010906855,1000004000000438″ price_range=”undefined” name=”De Dijk” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1338031407_links.css”]