Ntjam Rosie

Een gesprek met een bijzondere dame uit Rotterdam.

Ntjam Rosie is een artiest in de meest brede zin van het woord. Zangeres en songwriter. Ze draagt muziek als kunst uit en dat levert mooie liedjes op die gedragen worden door een krachtige stem die alles aankan. Een gesprek met deze bijzondere dame uit Rotterdam.

Hoe zou je je muziek omschrijven?

Dat is een moeilijke vraag. Er zitten allerlei stijlen in mijn muziek. Jazz, Afro, pop maar ook meer dan dat. Soul, jazz en wereldmuziek smelten samen tot een bijzondere muziek melange. Voor mij zijn ook de teksten erg belangrijk. Ik wil wat te zeggen hebben met mijn muziek.

Waar haal je je inspiratie uit?

Ik raak geïnspireerd door Westerse en Afrikaanse culturen. Door dingen die ik om me heen zie, beleef en voel. Mijn geloof is ook een belangrijke inspiratiebron. Ik ben God iedere dag weer dankbaar voor het talent dat hij me heeft gegeven.

Je komt oorspronkelijk uit Kameroen. Welke herinneringen van daar zijn jou het dierbaarst?

Kleuren, geuren, mensen, landschappen en het eten daar. Ook de kleine dorpjes bijvoorbeeld de plaats Sonkoe in het zuiden van Kameroen, waar ik geboren ben. Het zijn allemaal dingen die je op de een of andere manier terughoort of voelt in mijn muziek.


Wat betekent je naam Ntjam Rosie?

Eigenlijk zit er niet echt een betekenis achter. Ntjam is mijn Afrikaanse naam en Rosie mijn Europese. Africa meets Europe! Ik ben al sinds mijn negende in Nederland, maar mijn roots liggen in Kameroen.

Hoe ben je in de muziek terechtgekomen?

Als klein meisje al had ik grote dromen. Ik wist dat ik niet in dat kleine dorp in Kameroen zou blijven. Showbizz, tv, radio, dansen en kunsten vond ik prachtig. Na de middelbare school heb ik in Nederland auditie gedaan voor Codarts Muziekacademie in Rotterdam. Toen ik daar voor de eerste keer afgewezen werd besloot ik mijn droom vaarwel te zeggen en ik ging CMV studeren. Op mijn negentiende heb ik muziek toch weer opgepakt. Ik werd daarna aangenomen voor de studie Zang aan de Wereldmuziekafdeling van Codarts.

En toen brak je meteen door.

Nee, zo ging het niet. Het heeft jaren geduurd voor ik vond dat ik klaar was voor een tweede auditie bij Codarts. Ditmaal wist ik de commissie te overtuigen van mijn talent. In de vijf jaar dat ik daar studeerde heb ik mijn eerste plaat op eigen naam opgenomen en uitgebracht via Appletree Records. Ik schrijf en componeer mijn liedjes. Ik ben niet alleen muzikaal maar ook zakelijk ingesteld en ben daarom onafhankelijk aan de weg aan het timmeren. Met een geweldig team. Daarnaast ben ik ook muzieklerares en dat vind ik heel erg leuk om te doen.Wat is het belangrijkste dat je je leerlingen bijbrengt?

Ik probeer een beetje streng voor ze te zijn want je wordt niet zomaar artiest. De muziekleraren die ik zelf had hebben mij ook goed voorbereid. Ik ben hen nog steeds erg dankbaar voor alles wat ik geleerd heb. De muziekindustrie is hard en het is goed om je voor te bereiden op alle tegenslagen. Je moet vooral uniek en authentiek zijn wil je echt wat bereiken.

En je hebt zelf al veel bereikt.

Ik ben trots op mijn twee albums: Atouba uit 2008 en Elle dat eind 2010 uitgekomen is en genomineerd werd voor de Edison Jazzism Publieksprijs. Mijn album heeft in de Album Top 100 gestaan en werd ook in Japan, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Engeland uitgebracht. Vorig jaar stond ik op het prestigieuze North Sea Jazz Festival, een hele bijzondere ervaring. Ik heb veel geleerd. Muziek is kunst en dat groeit met je mee als persoon. Ik bén mijn kunst.

Dit jaar is een bijzonder jaar voor je.

Elke fase in mijn muziek is belangrijk. Dit jaar doe ik verschillende internationale optredens, in Duitsland, UK, Estland, Zwitserland en Turkije. Momenteel ben ik bezig met mijn derde plaat die volgend jaar uitkomt. Het zijn spannende en leuke tijden.

Wat kun je vertellen over je nieuwe CD/DVD Ntjam Rosie Live at Grounds.

Het is mijn eerste live CD/DVD. Het album is opgenomen in The Grounds in Rotterdam. Zes tracks van mijn album Elle werden daar opgenomen voor een live publiek. Het was een speciaal optreden en ik ben blij dat er een opname van gemaakt is. Het dubbel live album/DVD wordt alleen verkocht tijdens live optredens en via de website www.ntjamrosie.nl. Als je wilt zien en horen hoe ik live klink moet je mijn album zeker kopen.

Wat hoop je nog te bereiken met je muziek?

Ik wil mensen tot rust brengen met mijn muziek en hen vrolijk maken. Als je verdrietig wordt van mijn muziek dan hoop ik dat het je in ieder geval beweegt om iets goeds te doen. Daarnaast wil ik graag heel succesvol worden, ook in het buitenland en overal optreden. Ik wil mezelf blijven uitdagen en nog heel veel mooie albums maken. Maar bovenal wil ik mijn God blijven behagen met hetgeen dat ik doe.

Fotografie: Anneke Ruys

[bol_product id=”1000004010714482″ price_range=”undefined” name=”ntjam rosie” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1336916861_links.css”]