Alt-J

Alt J – An Awesome Wave.

Dit is een band die niet in één hokje geplaatst kan worden. Want daarvoor gaat het debuutalbum ‘An Awesome Wave’ van de uit Leeds afkomstige groep Alt-J te veel verschillende kanten op. De wonderschone single ‘Mathilda’ is daar een goed voorbeeld van: een mix tussen folk en hiphop beats. Het lijkt een vreemde combinatie, maar het pakt prachtig uit in het nummer dat volgens de band zelf geïnspireerd is door het personage Mathilda (gespeeld door een toentertijd 12 jarige Natalie Portman) uit de film Léon uit 1994. Het is overigens niet het enige nummer op het album dat geïnspireerd is door een film. Want de track ‘Bloodhood’ schijnt geïnspireerd te zijn door de film American Psycho uit 2000.

‘Mathilda’ is dus een mooi voorbeeld voor het album omdat het laat horen hoe goed de meest uiteenlopende genres bij Alt-J perfect samen komen. Zo is ‘Breezeblocks’ een mooie combinatie van indie meets dubstep. Een track als ‘Something Good’ doet een beetje denken aan de stijl van het album ‘In Rainbows’ van Radiohead. En bij een track als ‘Dissole Me’ komt hun eigen benaming ‘folkstep’ misschien nog wel het beste tot hun recht.

Hoe gevarieerd het ook mag zijn, het  klinkt ook wel allemaal perfect als één geheel. Het maakt ‘An Awesome Wave’ tot één van de meest verrassende albums die tot nu toe dit jaar zijn verschenen. Een album dat zowel door folk-, indie- als dubstep liefhebbers gewaardeerd zou kunnen worden.

Sterren: 4,5****

Tekst: Peter van Cappelle

[bol_product id=”1000004012238204,1000004012238212″ price_range=”undefined” name=”Alt-J” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1339852440_links.css”] Alt-J – An Awesome Wave.