Jodymoon

Jodymoon brengt emotie en energie bij elkaar.

Het Maastrichtse duo Jodymoon bestaat uit zangeres-pianiste Digna Janssen en multi-instrumentalist Johan Smeets . Daarnaast maken twee vaste strijkers de formatie compleet.

Het tweetal maakt bijzondere muziek waarin naar een evenwicht gezocht wordt tussen diepe emotie en een levendige en energieke performance. Ze vertellen een persoonlijk verhaal over liefde, weggaan, groeien en wederkeren. Zowel live als op de plaat een spannende combinatie tussen singer/songwriter, folk, pop, klassiek en roots. Een gesprek met dit bijzondere duo over hun nieuwe album ‘The Life You Never Planned On’ en andere zaken.

Door Anneke Ruys

Wie van jullie schrijft de liedjes?

Digna: Wij allebei eigenlijk. Ik schrijf zelf de teksten en Johan maakt de strijkersarrangementen. Het vormt dan samen een geheel. Soms is er eerst een tekst, dan weer beginnen we met de muziek. We hebben ons nooit bezig gehouden met trends of populaire muziek. Jodymoon volgt altijd zijn eigen weg.

Johan: Ik denk dat we ons daardoor altijd blijven onderscheiden. Wij maken geen doorsnee pop of soul, al zit Digna’s stem wel boordevol met soul. Onze liedjes zijn nooit oppervlakkig. Het zijn verhalen over dingen die we meemaken of horen van anderen.

Hoe zouden jullie zelf je muziek omschrijven?

Johan: Dat heb ik altijd een moeilijke vraag gevonden. Soms voelen we aan als een kamerorkest, maar meestal ook niet. Viool en cello zijn rijkelijk aanwezig in onze muziek en de dynamische soulstem van Digna die draagt het allemaal. Onze teksten zijn breed en gaan over van alles en nog wat. Als ik muziek schrijf wil ik ook dat ieder nummer een bepaalde sfeer draagt.

Digna: Er zitten veel autobiografische en persoonlijke elementen in, maar we destilleren ook uit ervaringen van anderen. Die combinatie maakt het allemaal extra bijzonder.

Zoals…?

Digna: ‘Close Yor Eyes’ gaat bijvoorbeeld over drie vrienden die allemaal een relatie met een veel ouder iemand kregen, waar ze stapelverliefd op waren. Uiteindelijk is er maar 1 relatie overgebleven. Of de titelsong ‘The Life You Never Planned On’. Dat nummer gaat over keuzes maken en controle willen hebben over je leven. Uiteindelijk zijn er te veel dingen die je niet kunt plannen of beinvloeden.

Johan: In dat liedje zit ook een banjo solo. Op dezelfde dag dat ik de banjo kocht is ook het liedje opgenomen. Het staat er uiteindelijk toch heel mooi op. En…de banjo is nu een blijvertje in onze muziek.

Wat is leuker: het proces van het liedjesschrijven of het optreden?

Digna: Voor ons allebei geldt dat het proces in de studio een van de allermooiste is: een erg creatief en ontspannend proces. Dan trekken we ons terug in vaak een rustige omgeving, bijvoorbeeld op de Veluwe waar dan de liedjes een voor een opborrelen. Omdat je ver weg bent van de drukte van alledag krijg je daar ook de mooiste sfeer in de nummers. Als wij met een liedje klaar zijn dan komen de strijkers erbij.

Johan: Maar we genieten er ook optimaal van als we onze liedjes met een publiek mogen delen. Dat geeft toch weer die extra dimensie aan je muziek. We hebben heel veel bijzondere fans die altijd naar onze optredens komen. Het feit dat de liedjes hun eigen leven gaan leiden naar de mensen toe is ook een soort magie. ‘The Life You Never Planned On’ is trouwens in new York opgenomen, met Bryce Goggin die ook samenwerkte met Joan As Police Woman en Antony & The Johnsons.

Jullie waren vorig jaar in Canada voor eental concerten. Hoe was dat?

Digna: Een bijzondere ervaring, al hadden we ook de nodige tegenslagen. Het was om te beginnen twintig graden onder nul, ijzig koud dus. En dat terwijl in Nederland de lente al begonnen was.  We hebben wel lekker gespeeld en mooie dingen meegemaakt.

Johan: Leuk was dat onze optredens positieve recensies kregen. Ook hebben we er vele fans aan overgehouden met wie we nog steeds contact hebben. We zijn er uiteindelijk twee en een halve week geweest en willen zeker nog een keer terug.

Wat staat er de komende tijd nog op het programma?

Digna: We hebben de nodige optredens staan. Dat is natuurlijk altijd leuk. Verder nog wat promotie rondom dit album. Daarvoor is overigens ook interesse vanuit het buitenland: vanuit Portugal maar ook uit China. Onze CD komt dan uit op een Chinees label. Dat vinden we best bijzonder. Kortom: allemaal dingen om van te genieten en trots op te zijn.

www.jodymoon.com

fotografie: Perry Schrijvers

[bol_product id=”1000004012244576,1000004008504627,1000004005909641″ price_range=”undefined” name=”Jodymoon” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1339586898_links.css”]