Ming’s Pretty Heroes

De uitdagingen van Ming’s Pretty Heroes.

Na een succesvolle tour met Conny Janssen Danst staat Ming’s Pretty Heroes weer de podia op met een eigen clubtour. Verwacht catchy popsongs, maar ook meeslepende ballads en experimentele nummers met een ongekende diepgang.

Het kenmerkende rode haar, de bijzondere naam en de opmerkelijke muziek. Ai Ming Oei – jawel een dame met Chinese roots – is de frontvrouw van de Rotterdamse band Ming’s Pretty Heroes. Contrastvol zijn de liedjes van het album ‘Karma’ die weerklinken tijdens de dansvoorstelling van Conny Jansen Danst, de groep van dansveteraan Conny Janssen. Ming’s Pretty Heroes ging er een inspirerende en succesvolle samenwerking mee aan. Een combinatie van dans en livemuziek die onverwacht goed bleek te werken. “Met 25 shows in Nederland en twee weken touren door Zwitserland kun je zeggen dat de voorstelling een doorslaand succes is. Ik heb zelf de muziek geschreven voor ‘Meer Ruis’. Daarvoor heb ik samen met toetsenist/producer Frans Verburg de muziek van ‘Karma’ bewerkt en nieuwe nummers geschreven. We hebben de muziek bij de dansvoorstellingen niet met de hele groep gedaan maar met z’n tweeën. Sommige songs zijn wat langer geworden, weer andere hebben we verknipt. We hebben er zeker heel erg van genoten. Het was een mooie uitdaging die zeker voor herhaling vatbaar is”.

Ai Ming Oei, of tegenwoordig gewoon ‘Ming’, is een bijzondere vrouw voor wie muziek meer is dan op een podium staan. Haar teksten gaan dan ook veel dieper dan de oppervlakte. “Mensen vragen me soms of het woord ‘Karma’, het thema en de titelsong van mijn album, nog een speciale betekenis heeft . Dat heeft het zeker. Iedere tekst die ik schrijf heeft wel wat te maken met het woord karma. Als ik schrijf ga ik altijd heel diep mijn gevoel in. Mijn teksten gaan over emoties, oordelen en dingen verwerken.  Muziek heeft me geholpen om met veel persoonlijke zaken in het reine te komen”. Ming is nu 27 jaar en heeft al redelijk veel ervaring opgedaan met muziek. “Toen ik vijftien was kwam ik van het gymnasium af om naar Amerika te gaan. Daar deed ik veel aan muziek en acteren. Ik zat in een rockband waarmee we aan talentenshows meededen. En…die wonnen we allemaal. Amerika was een belangrijke ervaring voor me. Het heeft mijn liefde voor muziek extra verdiept. Terug in Nederland ben ik in 2009 afgestudeerd aan conservatorium Rotterdam. Toen begon mijn muziekleven pas echt”.

Maar het muzikantenleven is niet altijd even gemakkelijk, daar kwam Ming al snel achter. “Het is keihard werken, het is vallen en weer opstaan. De ene dag doe je een tour door Duitsland en sta je  voor een hele enthousiaste menigte, de volgende hier in Nederland voor een lastiger publiek dat je echt moet overtuigen. Ja je moet echt veel ambitie hebben wanneer je het wilt maken in de muziek. Alle mogelijkheden die je krijgt moet je meteen aangrijpen. Ook moet je je nergens door laten afschrikken en altijd je grote passie voor ogen houden. Ik ben ook iemand die niet snel tevreden is en altijd verder kijkt”. Ai Ming Oei won in 2010 de Rotterdamse Music That Matters Award.  “Natuurlijk was ik erg blij met die prijs. De naam Ming’s Pretty Heroes was er definitief mee gevestigd en onze carriere kreeg in Rotterdam en omstreken een echte boost. We stonden erdoor op de Rotterdamse Havendagen en dat was mooi meegenomen. De tour die volgde was te gek. Ik heb genoten maar dat gaat ook voorbij. Ik ben altijd veel met de toekomst bezig  en sta te weinig stil bij het heden. Nu na de recente tour met Conny Janssen Danst ben ik alweer volop bezig met onze eigen Karma clubtour.

Ai Ming Oei zou nog heel veel willen bereiken met haar band. “Ik wil graag blijven schrijven en een derde en vierde album maken. Daarnaast zou ik graag een eigen publiek hebben waar ik voor kan spelen, in binnen- en buitenland. Dat zijn mooie cadeautjes die de nodige spanning aan het leven geven. Ik zou graag met de band op Lowlands spelen, op Noorderslag  of op Pinkpop. We zijn nu met ideeën voor een nieuwe plaat bezig. Een datum voor de release ervan hebben we nog niet, maar we streven wel naar begin 2013. Maar eerst gaan we genieten van de clubtour”.

Tekst & Live foto’s: Anneke Ruys

(www.denhaagcentraal.net)