The Hague African Festival

Africa in the City!.

The Hague African Festival gaat door en verhuist dit jaar vanuit het Zuiderpark naar de Spuiplein in het hartje van Den Haag. Africa in the City! Doorgaan van het evenement was geruime tijd een vraagteken, maar mede dankzij de steun van Gemeente Den Haag , Fonds 1818, en Culturalis vindt de vierde editie op zondag 1 juli plaats. Ook dit jaar zijn onze partners The Hague Festivals, Resto van Harte en ABN-AMRO Foundation. Naast de concerten in de Philipszaal en op het Spuiplein is in de Kloosterkerk te Den Haag een programma met Afrikaanse gospelkoren. De Zimbabwaanse formatie Mokoomba is de headliner van het festival.

Mokoomba brengt “a roller coaster ride of raw Afrofusion energy”, waarin stijlen als soukous, reggae en latin voor een explosief muzikaal brouwsel zorgen. De zeskoppige formatie presenteert op The Hague African Festival het nu al veelgeprezen nieuwe album Rising Tide. Het festival beoogt een meer ‘urban’ karakter op te bouwen. Meer namen worden bekendgemaakt.

Als eerbetoon aan het African festival in Delft, ‘het moederfestival’ van alle Afrikaanse festivals in Nederland, staat Omar Ka op het programma. Deze Senegalees brengt Sahara blues met de ritmische hartslag van Dakar en vet aangezette mbalax grooves, aldus het Britse Roots magazine. Ka deelt het podium met de Gambiaanse griot en percussionist Ebou Gaye (o.a. Ifang Bondi).

Het festival valt samen met het Surinaamse feest Keti Koti waarbij de afschaffing van de slavernij wordt gevierd. Ter ere van deze gebeurtenis staat de Surinaamse formatie Wi Na Wang (“Wij Zijn Eén”) met hun aanstekelijke en feestelijke kawina op het festival.

Naast de concerten, waarbij diverse amateurgroepen zich in samenwerking met Culturalis op een buitenpodium op het Spuiplein presenteren, is er een Afrikaanse modeshow en vinden er diverse workshops en presentaties plaats. Traditiegetrouw is er een speciaal voor de jonge bezoekers ingerichte African Village waar allerlei workshops kunnen worden gevolgd. Daarnaast is er ook weer een kleurrijke African Market.

Voor het eerst vindt het evenement op twee locaties plaats. In de Kloosterkerk vinden vanaf 14:00 uur gratis toegankelijke gospelconcerten plaats door diverse Afrikaanse gospelkoren.

The Hague African Festival, 1 juli 2012, aanvang 13:00 uur. Gratis entree.