The Beatles

Nieuw verzamelalbum ‘Tomorrow Never Knows’.

Sinds dat twee jaar geleden eindelijk de muziek van The Beatles via iTunes beschikbaar kwam is het hek van de dam. Na alle 13 studio albums, de Anthology cd’s en compilatie albums verschijnt er nu voor het eerst een verzamelalbum van The Beatles, dat alleen maar via iTunes verkocht wordt: ‘Tomorrow Never Knows’. Dit keer niet een verzamelalbum dat zich richt op de grote hits, maar op de ruigere kant van The Beatles. Bedoeld om te laten horen dat de invloed van The Beatles ook groot is geweest op rockbands die in de 40 jaar daarna opkwamen.

Want wie over het algemeen enkel bekende hits als Yesterday, All You Need Is Love of Hey Jude van The Beatles kent zegt al gauw dat de Stones veel ruiger waren. En daarom heeft deze nieuwe compilatie een belangrijke meerwaarde. Met deze selectie komt de ruigere rockkant van The Beatles meer naar voren. Want laten we eerlijk zijn: ‘Helter Skelter’ behoort toch als één van de voorlopers van de hardrock?

Over het algemeen zijn de 14 nummers op het album natuurlijk afkomstig van de 13 reguliere albums. Op 2 tracks na. Zo is de versie van ‘I’ve Got a Feeling’ is afkomstig van ‘Let It Be… Naked’ (de heruitgave van het album ‘Let It Be’ die in 2003 verscheen, ontdaan van de productie van Phil Spector uit 1970). En van ‘The End’, dat op ‘Abbey Road’ in 1969 als eindmedley terecht kwam met ‘Golden Slumbers’ en ‘Carry That Weight’, is hier gekozen voor de outtake die op ‘Anthology 3’ verscheen.

De kritiek die op deze compilatie gegeven kan worden is dat het voor de echte fans misschien overbodig is, omdat ze toch alle 14 nummers al lang hebben. En dat EMI het misschien nu wel heel erg aan het uitmelken is. Maar voor wie greatest hits albums kiest is ‘Tomorrow Never Knows’ is uitstekende aanvulling op bijvoorbeeld de beroemde Rode en de Blauwe verzamelalbums. Waarmee ze dan naast de bekende klassiekers ook in aanraking komen met deze ondergeschoven kant van de Fab Four. Al zou het voor de fans wel leuk zijn als er een speciale vinyl uitgave zou komen. Zou toch een leuk hebbedingetje zijn.

Sterren: 4,5****

Tekst: Peter van Cappelle

[bol_product id=”1000004006819969,1000004010609119,1000004010716116,1000004010609118,1002004012249351″ price_range=”undefined” name=”The Beatles” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1343159485_links.css”]