Antony and the Johnsons

Antony and the Johnsons – Cut The World.

Na vier studioalbums is er nu het eerste live album van Antony and the Johnsons verschenen getiteld ‘Cut The World’. Naast één nieuwe track in de vorm van het titelnummer zijn de live tracks opgenomen tijdens de concerten die Antony Hegarty gaf op 2 en 3 september vorig jaar met het Deens Nationaal Kamer Orkest in Kopenhagen. Iets wat hij in 2009 ook deed met het Metropole Orkest in Carré. Hiervoor zijn enkele nummers van de vorige albums van Antony and the Johnsons voorzien van nieuwe arrangementen.

De enige nieuwe song ‘Cut The World’ is opnieuw een prachtig nummer dat tot het beste werk van Antony & the Johnsons gerekend mag worden. Hierna volgt op het album ‘Future Feminism’. Een toespraak waarin Antony Hegarty zijn visie vertelt over de wereld anno nu. Iets wat hij expres als tweede track op het album heeft geplaatst en niet als laatste track, omdat hij zijn boodschap duidelijk wil overbrengen. Toch pakt zoiets midden op een live album niet goed uit. Prima om zo’n toespraak tijdens een concert te houden, maar op ‘Cut The World’ zorgt het voor een groot gat.

Terwijl de rest van het album wat daarna volgt opnieuw adembenemend mooi is. De nummers lenen zich perfect voor orkestrale bewerkingen zonder afbreuk te doen aan de intimiteit zoals doorgaans op de albums het geval is. Hier en daar zorgt de orkestrale bewerking zelfs voor een extra lading zoals in ‘You Are My Sister’.

Wat opvalt is dat het publiek nauwelijks hoorbaar is waardoor je jezelf gaat afvragen of het wel echt een live album is. Of het Deense publiek was die avond gewoon een heel respectvol luisterpubliek dat Antony and the Johnsons verdient.

‘Cut The World’ is een uitstekend live document geworden waarbij je of een mooie herinnering hebt als je één van de concerten hebt bezocht, of maar al te graag na het luisteren hiervan een concert van Antony & the Johnsons wilt meemaken. De monoloog ‘Future Feminism’ is de enige track niet op het album had gehoeven omdat dat nou eenmaal afbreuk doet op een concertregistratie. Maar de rest maakt dat ruimschoots goed.

Sterren: 4,5****

Tekst: Peter van Cappelle

[bol_product id=”1000004012318706,1000004006410446,1000004003099542,1000004012322963,1000004007357203″ price_range=”undefined” name=”Anthony and the Jonsons” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1344490825_links.css”]