Groove Embassy

Dansen en feesten met Haagse band

Groove Embassy haalt haar invloeden uit groovy funk, soul en andere dansbare klanken. Overal waar de band komt is het dansen en feesten.

Door Anneke Ruys

Recent nog reisden ze door de Balkan en waren daar te zien op verschillende festivals. Dat was het resultaat van een bandwedstrijd van The Hague Music Export waar ze zich voor inschreven. Hoofdprijs: twee weken toeren door de Balkanlanden, met alles erop en eraan. Maar niet zomaar: Daar ging eerst een stevige ‘muziekbattle’ aan vooraf. Oh nee, eerst het opsturen van een demo, waarna de vier beste acts in de Bazart mochten aantreden. Twintig minuten speeltijd had Groove Embassy daar, terwijl ze het moesten opnemen tegen verschillende andere bands. “En de groepen die meededen waren zeker geen beginners” kopt zanger Arman Kanun. Hij komt gedreven over, vooral ook als een man die met volle teugen geniet van datgene wat hij doet. “Klopt helemaal. Muziek is alles voor mij, van jongs af aan eigenlijk al. Ik zie het nu groeien met de band en dat maakt me een blij man. Ook tijdens die wedstrijd had ik zoiets van: dit móeten we kunnen.

Vriendschap

De deelnemers daar in de Bazart waren écht goed dus winnen lag niet zomaar voor de hand. Juist daarom zijn we extra blij dat we die prijs gepakt hebben. Samen met de formatie Dyzack mochten we op Balkan Tour en die kans hebben we natuurlijk niet laten liggen”. Kanun vertelt enthousiast over de band waar hij nu twee jaar deel van uitmaakt. “Vriendschap is de basis van Groove Embassy. Vijf Haagse jongens die elkaar al jaren kennen en al heel wat met elkaar hebben meegemaakt.  Samen hebben we al in het Paard gestaan, in de Supermarkt, 330 Live, Music Matrix en op festivals als The Life I Live en Plein Open.  Vorige maand beleefden we de release van ons debuutalbum, alweer een bijzonder moment. Hij kwam niet uit niet op een CD maar op USB. Heel praktisch, goedkoper en sneller te verspreidenvonden wij”.

Leerzame Balkan Tour

Intussen is de Balkan Tour voor Groove Embassy alweer achter de rug. De band is weer een belangrijke ervaring rijker. “Dit was in alle opzichten bijzonder om mee te maken. We waren anderhalve week in de Balkan, maar gezien alles wat we meegemaakt hebben leken het wel twee maanden. Veel mensen hadden het over ‘gevaarlijke landen’ en ‘moeilijke mensen’. Onze belevingen laten het tegendeel zien. Wij kwamen alleen maar hartelijke mensen tegen.  Spontaan waren ze ook. Soms werden we zomaar uitgenodigd voor een Afterparty door mensen die we niet kenden. Bij onze optredens alleen maar vrolijke gezichten van een gemeleerd publiek. Van dansende metalheads met Slayer t-shirs tot headbangende gasten die allemaal dansten op onze funkklanken.  Echt mooi om te zien!”.

Is er nog leven na de Balkan Tour? “Zeker wel.  Volgend jaar gaan we lekker een keertje terug.  Maar nu eerst verder kijken met onze muziek. Na Den Haag willen we ook de rest van Nederland laten horen dat we bestaan. Keihard werken voor meer bekendheid. Laten we ons daar de komende tijd maar eens op focussen”.