Hartog

Nieuw album ‘Happy Days’ komt dit najaar uit.

De herfst mag dan nog niet begonnen zijn. Maar de ideale soundtrack voor het komende jaar kunnen we al aanwijzen. Want het nieuwe album ‘Happy Days’ van Hartog kan dat etiket prima hebben.

‘Happy Days’ is het tweede officiële album van de Amsterdamse singer/songwriter Hartog Eysman. Twee jaar geleden bracht hij het album ‘No Hero’ uit dat meer naar jazz neigde inclusief blazers en strijkers. ‘Happy Days’ is daarentegen een echt intiem singer-songwriter album zonder al te veel toevoegingen.

Hartog is regelmatig vergeleken met Damien Rice. Hoewel wij ook gerust bij het luisteren andere singer songwriters durven aan te halen. Bij de eerste twee tracks ‘Werewolf Heart’ en ‘Fall Into Place’ komt de naam Thom Yorke bovendrijven. En dat is niet de enige keer, want bij de laatste domerige track ‘Bed & Breakfast’ moeten we toch opnieuw even aan de frontman van Radiohead denken. Een nummer dat van een ballad steeds meer wordt opgevoerd met drums, maar uiteindelijk toch weer in stijl voor een mooie afsluiting zorgt.

Een andere vergelijking waar Hartog veel mee te maken heeft is die van Fink. En dat is ook niet eens zo vreemd bij het beluisteren van de track ‘Crave’ dat wel wat weg heeft van Fink’s ‘Yesterday Was Hard On All Of Us’.

Hoewel bijna alle tracks akoestisch zijn is in ‘Days Are Gone’ toch een elektrische gitaar, maar alsnog wordt het ook hier sober gehouden. Waardoor het niet buiten de boot valt en het album een geheel blijft.

En wat voor geheel. Want wat met zijn vorige album niet is gelukt zou nu gewoon wel moeten gebeurden. Namelijk meer bekendheid voor Hartog. Met zo’n mooi intiem album als ‘Happy Days’ is hem dat gegund. Want zoals aan het begin van deze recensie al gezegd: Met ‘Happy Days’ heeft Hartog alvast de soundtrack voor de herfst van 2012 afgeleverd.

Sterren: 4****

Tekst: Peter van Cappelle