Mumford & Sons

Mumford & Sons – Babel.

Het duurde drie jaar voordat hun succesvolle debuutalbum ‘Sigh No More’ een vervolg kreeg. Maar na een tournee waarmee ze nieuwe songs al live speelden (en hun onder andere langs Pinkpop brachten) is er nu het langverwachte nieuwe album ‘Babel’. De heren van Mumford & Sons hadden al aangekondigd niet van de folk stijl van hun vorige album af te wijken. Maar dat lijkt mij ook niet wat mensen van ze hadden verwacht.

Al vanaf de openingstrack (tevens de titelsong) ‘Babel’ is dat ook meteen duidelijk en horen we de vertrouwde banjo’s en akoestische gitaren weer in ieder nummer terug. Wat we al hadden kunnen vermoeden met de eerste single ‘I Will Wait’. Het zijn nummers die het in zich hebben om uit te groeien tot publieksfavorieten zoals ‘Little Lion Man’ of ‘The Cave’. Wat opvalt is dat er hier en daar misschien zelfs nog wat meer power in zit als bij het vorige album. Zoals naast de eerder genoemde tracks ook het geval is bij ‘Whispers In The Dark’ en vooral in ‘Hopeless Wanderer’. Dat laatst genoemde nummer is begin rustig en krijgt verderop een behoorlijke heavy boost. Misschien wel het meest heavy nummer dat Mumford & Sons tot nu toe hebben gemaakt.

Daarnaast weten Marcus Mumford en de zijnen het weer voor elkaar te krijgen om met teksten te komen die recht in het hart doen raken. Zoals het prachtige ‘Holland Road’, ‘Reminder’ en ‘Broken Crown’. Wat Marcus Mumford op ‘Sigh No More’ ook deed flikt hij hier gewoon opnieuw.

En daarmee hadden Mumford & Sons geen beter tweede album kunnen maken dan dat ze nu hebben gedaan. ‘Babel’ is het logische en waardige vervolg van ‘Sigh No More’.

Het album is ook verkrijgbaar als deluxe editie waar nog een paar extra nummers op staan. Eén hiervan is een uitstekende cover van ‘The Boxer’ van Simon & Garfunkel met Jerry Douglas die eerder dit jaar verscheen op diens album ‘Traveler’.

Sterren: 5,0*****

Tekst: Peter van Cappelle