Muse

Nieuw album van bijzondere band.

Het hield de gemoederen behoorlijk bezig toen werd vermoed dat Muse zich op hun nieuwe album aan dubstep zouden gaan wagen. Dat werd aangewakkerd door een trailer waarin dubstep werd gecombineerd met filmische klanken (het bleek trouwens vooral te gaan om de track ‘The 2nd Law: Unsustainable’). Toch valt het allemaal nog aardig mee op het nieuwe album ‘The 2nd Law’.

De opener ‘Supremacy’ begint meteen als de start van een James Bond film (het schijnt dat Matt Bellamy en de heren ook een gooi naar de nieuwe Bondsong voor de film Skyfall proberen te doen met deze track). Het daarop volgende ‘Madness’ is dan wel één van de tracks waarin iets van dubstep invloeden terug in zijn te horen. De andere tracks waarin dubstep in zijn terug te horen zijn ‘Follow Me’ en het eerder genoemde ‘Unsustainable’. Maar het neemt niet de overhand in deze tracks waarvoor van te voren zo werd gevreesd.

‘The 2nd Law’ bevat echter zoveel meer dan dubstep. De invloed van Queen is ook nog steeds niet ver te zoeken bij Muse. Dat laatste was ook al eerder al terug te horen in de bombastische single ‘Survival’ dat sterk aan ‘Innuendo’ doet denken. Terwijl een funky track als ‘Panic Station’ weer knipoogt naar ‘Another One Bites The Dust’. Maar Queen is niet de enige band waar Muse door geinspireerd lijkt te zijn. Zo heeft ‘Big Freeze’ wel wat van U2 weg. En is de invloed van Radiohead bij de tracks ‘Animals’ en ‘Explorers’ moeilijk weg te denken. Want die laatst genoemde heeft toch wel veel weg van Radiohead’s ‘No Surprises’.

Wat nog meer opvalt is dat de twee tracks ‘Liquid State’ en ‘Save Me’ geschreven zijn door bassist Christopher Wolstenholme. Opvallend, omdat op de vorige albums Matt Bellamy de enige van de band was die alle teksten schreef, maar hier geeft hij Wolstenholme de ruimte. Het zijn ook meteen de tracks van het album die vertrouwd als Muse klinken en zo op bijvoorbeeld het vorige album ‘The Resistance’ hadden kunnen staan.

Maar ‘The 2nd Law’ is net wat interessanter geworden dan dat vorige album. Met dit album weten ze net wat meer te verrassen dan op ‘The Resistance’. Al was het alleen maar omdat ze iedereen in eerste instantie op een dwaalspoor hebben gezet met die gevreesde ‘dubstep invloeden’, maar uiteindelijk met een sterk gevarieerd album weten te komen.

Sterren: 4,0

Tekst: Peter van Cappelle

[bol_product id=”1000004012332720,1000004012423576,1000004012427363,1000004006922247,1000004003057337″ price_range=”undefined” name=”Muse” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1349026293_links.css”]