Shaggy

Reggaester eregast op conferentie Buma Rotterdam Beats.

Grammy-winnaar maakt Jamaica-thema van internationaal zakenplatform en showcasefestival compleet.

Met de bevestiging van de komst van reggaesuperster Orville ‘Shaggy’ Burrell naar de derde editie van Buma Rotterdam Beats, rondt het internationale zakenplatform en showcasefestival voor onder meer hiphop, r&b, soul, reggae, dubstep en bass een groot deel van het dagprogramma dit jaar af. Grammy-winnaar Shaggy zal tijdens de conferentie op 16 en 17 november in twee speciale keynotes vertellen over de zakelijke en artistieke ins en outs van zijn ruim twee decennia omvattende muziekcarrière.

Shaggy, wereldwijd bekend van megahits als Boombastic en It Wasn’t Me, is een van de succesvolste vertegenwoordigers van de moderne Jamaicaanse muziekscene. Naast zijn succes als artiest is hij ook actief achter de schermen. Deze zomer lanceerde Shaggy zijn eigen platenlabel Ranch Entertainment, met kantoren in New York en op Jamaica. Shaggy zal op Buma Rotterdam Beats in een speciale keynote zijn loopbaan doornemen aan de hand van een aantal sleutelhits, en in een Q&A met manager Sharon Burke en agent Paul Lee van Solid Agency dieper inzoomen op de zakelijke kant van zijn carrière die al ruim twee decennia alle continenten beslaat.

Met de komst van Shaggy en zijn zakenpartners zet Buma Rotterdam Beats een uitroepteken achter een van de centrale thema’s dit jaar: de invloed van de rijke Jamaicaanse muziekcultuur. Die is de afgelopen vijftig jaar uitgegroeid tot oerbron van veel van de meest interessante muzikale ontwikkelingen. Een belangrijke pionier in deze geschiedenis is Cleveland ‘Clevie’ Browne, bekend van het duo Steely & Clevie dat werkte met grootheden als Bob Marley, Sean Paul en Shabba Ranks. Hij geeft een keynote speech en een productiemasterclass. Professor Mykaell Riley van de Universiteit van Westminster, medeoprichter van reggae act Steel Pulse, komt naar Rotterdam om in een openingskeynote te vertellen over zijn onderzoek naar de impact van Caraïbische muziek op de Britse muziekscene in de afgelopen vijftig jaar. Ook zal hij met o.a. dj Robbo Ranx van BBC Radio 1xtra praten over de opkomst van bass culture.

De zakenconferentie van Buma Rotterdam Beats biedt bezoekers de kans snel tot zaken te komen, met de belangrijkste spelers in het veld. Internationale managers, boekers, agenten, artiesten, festivalorganisators, platenmaatschappijen, dj’s, bloggers en pers zijn in grote aantallen aanwezig, op zoek naar nieuwe deals, trends, contacten en ontdekkingen. Een belangrijke spreker op de conferentie is Riggs Morales, vicepresident Artists & Relations bij Eminem’s platenmaatschappij Shady Records, waar onder meer 50 Cent getekend is. Hij zal in een exclusieve Q&A inzicht geven in zijn werk en staat centraal in de Shady Records Beats Pitch, een exclusieve kans voor gevestigde en opkomende producers om hun werk te pitchen en professioneel advies te krijgen over mogelijkheden hun carrière verder uit te bouwen.

De vruchtbare Britse muziekscene is onderwerp van een paneldiscussie met movers en shakers uit het Verenigd Koninkrijk, en de Londense spin-in-het-web, DJ, schrijver en platenbaas Elijah (van het Butterz-label) geeft een presentatie over de opkomst van ‘open source‘-platenlabels in Londen. Jon Cohen van Fader Magazine en Cornerstone uit New York, geeft een presentatie over de wijze waarop hij met o.a. Pharrell Williams van The Neptunes succesvolle crossover-marketingcampagnes creeërt. De nieuwste ontwikkelingen in de muziekindustrie worden besproken met sleutelfiguren van o.a. SoundCloud, 22tracks, XXL, Okayplayer, Boiler Room, SBTV. En vertegenwoordigers van grote Europese festivals, clubs, labels, media en managementkantoren geven tips over de beste manieren om een act te ontwikkelen in Europa.

Een belangrijk onderdeel van het dagprogramma van Buma Rotterdam Beats vormt talentenprogramma Next Beats op zaterdag 17 november. Naast Shaggy en zijn team, Riggs Morales, Cleveland Browne en Mykaell Riley, is een andere hoofdgast van de conferentie Roger Linn,  ontwerper van de eerste generatie drumcomputers die digitale samples gebruikten. Deze ‘vader van de MPC’ geeft naast een keynote speech ook een speciale productiemasterclass. Ook producer Om’mas Keith, die nauw werkte met Frank Ocean bij het opnemen van de zangpartijen voor debuut channel ORANGE en Watch The Throne van Jay-Z en Kanye West, komt naar Rotterdam voor een unieke sessie voor producers en vocalisten waarin hij volledig inzoomt op de technieken die komen kijken bij het opnemen van vocalen.

Voor de Nederlandse scene wil Buma Rotterdam Beats een thuishaven en een showcaseplek zijn. Rappers Fresku, Kraantje Pappie en Mr. Polska komen uitgebreid vertellen over hun successen van afgelopen jaar en rapgroep Dope D.O.D. uit Groningen geeft, naast een spetterend optreden op het festival, overdag voor het eerst alle ins en outs van hun meest recente internationale deals, onder meer in de Verenigde Staten. Met vertegenwoordigers van Topbillin’, Appelsap, Mojo, Greenhouse, Friendly Fire, Top Notch, Noah’s Ark, Grey Men, Gaetan Consultancy, State Magazine, Puna en van de grote podia van Nederland, is dit het evement bij uitstek om de belangrijke spelers in de scene in één keer te kunnen ontmoeten. Ook worden diverse nationale producten gelanceerd tijdens deze editie van Buma Rotterdam Beats, waarover snel meer.

Naast het dagprogramma, bestaat Buma Rotterdam Beats uit het in de scene hoog aangeschreven prijzengala State Awards en een bomvol showcasefestival, met onder meer Hudson Mohawke (Engeland, live), Lunice (Canada, live), Pac Div (Verenigde Staten), SKIP&DIE (Nederland), Nick Waterhouse (Verenigde Staten) en DJ A-Trak (Verenigde Staten). Medium-kaarten voor de zakenconferentie, met toegang tot het volledige festivalprogramma, zijn tot 15 september verkrijgbaar voor 90 euro. Daarna gaat de prijs stapsgewijs omhoog. Het laagdrempelige talentenprogramma Next Beats is voor 15 euro toegankelijk.

Voor uitgebreidere programma-informatie over festival en conferentie: www.buma-rotterdam-beats.nl.

Buma Rotterdam Beats vindt plaats op 15, 16 & 17 november en wordt georganiseerd door Stichting Rotterdam Beats, een initiatief van Buma en mede mogelijk gemaakt door Sena.

Het festival is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Kijk voor het complete overzicht op www.rotterdamfestivals.nl

[bol_product id=”1000004006218885,1000004003006105,1000004006174906,1000004001370624″ price_range=”undefined” name=”shaggy” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1347560537_links.css”]