Jake Bugg

Jonge singer-songwriter maakt debuut.

Hij is pas 19 jaar deze uit Nottingham afkomstige Jake Bugg, die met zijn gelijknamige debuutalbum  ‘Jake Bugg’ indruk aan het maken is. Met de singles ‘Trouble Town’ en ‘Lightning Bolt’ (bij 3FM terecht gekozen als megahit) gooide deze jongeman al hoge ogen. Hij arriveert dan ook op een perfect moment nu folk weer helemaal in is dankzij Mumford & Sons. Jake Bugg steekt niet bepaald onder stoelen of banken dat zijn muzikale voorkeur ligt bij singer songwriters van ver voor zijn tijd zoals Bob Dylan en Johnny Cash. Dat is dan ook duidelijk terug te horen op zijn debuutalbum.

Zo zou je haast aan het begin van een track als ‘Simple As This’ denken dat Dylan’s ‘The Times They Are A-Changin” wordt ingezet. En het is niet de enige keer dat je het idee hebt dat het album zo uit de jaren ‘60 had kunnen komen. Maar door de afwisseling van de songs stoort dat zelden. Uptempo nummers als de eerder genoemde twee singles ‘Trouble Town’ en ‘Lightning Bolt’, ‘Taste It’ en het naar The Kinks knipogende ‘Seen It Al’ worden perfect afgewisseld met rustigere nummers als bijvoorbeeld ‘Broken’ en ‘Someone Told Me’. Met tussendoor frisse pop in de vorm van de track ‘Two Fingers’. Een fijne afwisseling van potentiële volgende radiovriendelijke singles en betoverende mooie folksongs als ‘Someone Told Me’ en ‘Note to Self’. Waarbij de laatste track opvalt door de toevoeging van strijkers.

En daarmee heeft hij met zijn 19 lentes jong een droomdebuut afgeleverd. Retro en folk zijn immers beiden weer hip, dus Jake Bugg heeft het juiste moment te pakken. Maar maakt tegelijkertijd ook nieuwsgierig naar hoe hij zich op een volgend album zal ontwikkelen.

Sterren: 4,0****

Tekst: Peter van Cappelle