Coldplay

Wereldband op nummer 1 in 00’s Top 500

Radio Veronica lanceert nieuwe hitlijst

Radio Veronica maakt de muzikale balans op van het eerste decennium van deze eeuw. Vanaf morgen vier dagen lang de allerbeste muziek uit de periode 2000 – 2010 in De 00’s Top 500!

De luisteraar heeft gestemd via radioveronica.nl en zo is de lijst ontstaan. Op de nummer 1 positie in deze eerste editie van De 00’s Top 500 staat Coldplay met Viva la Vida uit 2008.
De top 5 ziet er als volgt uit:

1.    Coldplay – Viva la Vida
2.    Live – Overcome
3.    Anouk – Girl
4.    Robbie Williams – Feel
5.    Metallica & The San Francisco Symphony Orchestra – Nothing Else Matters

Binnen de top 100 van de lijst zijn Coldplay, Anouk en U2 met elk vier hits het meest succesvol. Kijken we naar de totale lijst, dan blijken Robbie Williams (veertien noteringen), Bløf (dertien noteringen) en wederom U2 (dertien noteringen) het best te scoren. Ook Dinand Woesthoff, de zanger van Kane, staat dertien keer genoteerd. Twaalf keer met zijn band en één keer solo met het eerbetoon aan zijn overleden echtgenote Guusje Nederhorst: Dreamer (Gussie’s Song).

De 00’s Top 500 bevat een aantal covers, maar ook behoorlijk wat remakes van oudere hits, zoals Nothing Else Matters van Metallica en The San Francisco Symphony Orchestra (het origineel van Metallica komt uit 1992), A Little Less Conversation van Junkie XL en Elvis Presley (origineel een solonummer van Elvis uit 1968) en Holiday In Spain van Bløf en Counting Crows (het origineel is van Counting Crows en komt uit 2002). Marco Borsato staat met vijf hits in De 00’s Top 500 van Radio Veronica en deze hits hebben een opmerkelijke overeenkomst: ze stonden allemaal op 1 in de Top 40! Daarmee is Marco de artiest met de meeste nummer 1-hits in de lijst.

Programma directeur Uunco Cerfontaine: “In de zeroes is veel muziek gemaakt die absolute eeuwigheidswaarde zal krijgen. Acts als Coldplay en Keane, maar ook Black Eyed Peas en Lady Gaga hebben hits voortgebracht die je over twintig jaar nog steeds zult horen. Muziek die het predikaat Echte Hits waardig is en die dus thuis hoort bij Radio Veronica.”