Katie Melua

Zangeres doet optreden in Heineken Music Hall.

Een geheim kun je de nieuwe liedjes op de setlist van Katie Melua’s Secret Symphony Tour niet echt meer noemen, want de cd verscheen ruim een half jaar geleden, maar ook zonder dit geheim kon het niet anders dan een memorabele avond worden in de Heineken Music Hall, vrijdag 19 oktober.

Na zeven shows in Groot-Brittannië richt de 28-jarige zangeres zich de komende weken op Europa, met als eerste stop onze hoofdstad Amsterdam. Dit is helaas ook het enige concert dat Katie in Nederland zal geven.

De band Boy mocht het voorprogramma verzorgen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, bleek deze band te bestaan uit twee dames, singer-songwriter Valeska Steiner en bassist Sonja Glass. Poëtische teksten op een toegankelijke manier gebracht, het publiek in de HMH luisterde muisstil naar het optreden van het Duits-Zwitserse duo.

Hierna was het de beurt aan Katie Melua. Een goed gevuld HMH verwelkomde de 28-jarige zangeres met een luid applaus. In haar eentje, zonder bandleden en enkel gewapend met een gitaar, bracht ze het eerste nummer zelfverzekerd ten gehore.

Bij het tweede lied kwam er versterking in de vorm van een viertal knappe vrouwelijke strijkers en bij het vijfde nummer kwam de volledige band op om Katie de rest van het optreden te vergezellen.

Katie vertelde het publiek ze het op prijs stelt dat Nederland en de Nederlanders haar altijd zo warm ontvangen en dat ze het als bloemen- en plantenliefhebber een hele grote eer vindt dat er een tulp naar haar is vernoemd.

Het concert duurde ruim anderhalf uur. Katie zong een aantal nummer van haar nieuwe album Secret Symphony, waaronder de titeltrack, Somewhere in the same Hotel en Forgetting all my Troubles. Naast nieuwe nummers kwamen ook hits voorbij als de Call of the Search en Nine Million Bicycles.

Secret Symphony is Katie’s vijfde studioalbum. Op dit album werkt Katie opnieuw samen met producer Mike Batt. Mede hierdoor heeft de cd weer de zeer herkenbare Katie Melua-sound. Dit in tegenstelling tot het vorige album ‘The House’, dat werd geproduceerd door William Orbit, verantwoordelijk voor successen van Madonna en Blur.

Het was eigenlijk niet de bedoeling dat Katie zelf nummers zou schrijven voor Secret Symphony. Ze wilde liever liedjes van anderen zingen, maar zo moeilijk als het soms kan gaan om een lied te schrijven op een moment dat het moet, zo als vanzelf kwam er nu een aantal liedjes uit haar pen. Het album bevat verschillende zelf geschreven nummers en een aantal covers. Over het nummer ‘Forgetting All My Troubles’ zegt Katie dat het weergeeft hoe en wie zij vandaag de dag is.

Een leuke verrassing was dat het publiek een verzoeknummer mocht opperen voor het laatste lied. Er werd gekozen voor Crawling up a hill.

Katie eindigde het optreden op dezelfde manier als ze de avond was begonnen, helemaal alleen op het podium zong ze een gevoelige toegift: I cried for you.

Wild dansen was er niet bij deze avond, maar voor wie wilde wegdromen in de prachtige ogen van Katie, genieten van haar mooie stem, de teksten en de geweldige muzikanten, was dit een topavond!

Verslag en fotografie: Esmee Burgersdijk

[bol_product id=”1000004013096761,1000004006279591,1000004008509495,1000004003083046″ price_range=”undefined” name=”katie melua” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1350849537_links.css”]