Tame Impala

Tame Impala – Lonerism.

Met het debuutalbum ‘InnerSpeaker’ was de Australische band Tame Impala één van de grote verrassingen van 2010. Opeens was er een band die zich aan psychedelische rock uit lang vervlogen tijden waagde. En de stem van Kevin Parker (de grote man achter de band) deed wel heel angstaanjagend denken aan de stem van John Lennon. ‘InnerSpeaker’ haalde velen eindejaarslijstjes aan het einde van 2010. Nu komen ook zij met hun tweede album: ‘Lonerism’. Een titel die past bij Kevin Parker die net als op het vorige album de meeste instrumenten alleen heeft ingespeeld.

Wat direct opvalt is dat de sfeer op dit album nog vrijer en veelzijdiger is dan op het vorige album. Het vorige album riep namen op als The Beatles, Cream en Jefferson Airplane. Op ‘Lonerism’ wordt je hier en daar als luisteraar herinnert aan Pink Floyd in hun vroege periode met Syd Barrett. ‘Endors Toi’ is zo’n track die daar sterk aan doet denken. En die referentie aan Pink Floyd houdt daar niet op. ‘Keep on Lying’ had ook uit die periode afkomstig kunnen zijn waarbij de elektrische gitaarpartij uit ‘Revolution’ van The Beatles te zijn geplukt en toegevoegd. Het komt nog eens terug in ‘Elephant’. Het intro van ‘Elephant ‘doet denken aan ‘One Of These Days’ (natuurlijk uit de periode na Syd Barrett). Terwijl een track als ‘Nothing That Has Happened So Far Has Been Anything We Could Control’ doet vermoeden dat ze tijdens de tournee met MGMT (waarvan Tame Impala een aantal keer het voorprogramma van heeft mogen doen) ook iets hebben meegepikt. Om uiteindelijk in de laatste track ‘Sun’s Coming Up’ weer opnieuw heel creepy aan Lennon doet denken.

Op ‘Lonerism’ borduren ze dus voort op ‘InnerSpeaker’ met meer bagage. Onder andere met de toevoeging van synthesizers die ruimschoots aanwezig zijn. Het vorm opnieuw een avontuurlijk album van een reis die met dit album een vervolg heeft gekregen waar je op hoopte na ‘InnerSpeaker’. Net als dat album ben je ook hier niet zomaar mee klaar. Het zou zomaar kunnen dat hier nog geen uiteindelijk oordeel over te vellen is. Een avontuurlijke groeiplaat die opnieuw eerst even moet inwerken.

Sterren: 4,5 ****

Tekst: Peter van Cappelle

[bol_product id=”1000004012407991,1000004012407995,1000004009714337,1000004010679467,1000004012678254″ price_range=”undefined” name=”Tame Impala” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1349815266_links.css”]