The Asteroids Galaxy Tour

Deense formatie speelt concert in Tivoli.

Het is in de afgelopen 3 jaar snel gegaan met de Denen van The Asteroids Galaxy Tour. Begin dit jaar kreeg ‘The Golden Age’ van hun vorige album opnieuw airplay vanwege het optreden in een Heineken reclame. Dit jaar verscheen hun tweede album ‘Out Of Frequency’, en afgelopen zomer hebben ze bijna ieder Nederlands festival wel gehad. Dat ze van Nederland houden blijkt wel uit de zeven optredens die ze tijdens deze najaartour nog even langs de Nederlandse popzalen doen. Waarbij ze gisteravond Tivoli in Utrecht aandeden. Dat overigens niet uitverkocht was. Misschien dat de toegift van een clubtour na het festival seizoen met 7 optredens net iets te veel is om uit te verkopen.

Het voorprogramma werd deze avond verzorgd door de Utrechtse band Color Ones. Dit jaar verscheen hun debuutalbum waarop Thijs van Leer op een aantal tracks nog zijn medewerking heeft verleend. Mooie opsteker natuurlijk als beginnende band, maar deze avond moeten ze er hard aan trekken. Pas bij een aanstekelijk piano intro van ‘Time’ komt het pas redelijk los. Color Ones lijkt vooral een band die met hun sound knipoogt naar The Kooks en Vampire Weekend. Als laatste nummer van hun set doen ze een aardige cover van Feel So Close van Calvin Harris. Duidelijk een goed gekozen uitsmijter, maar voor hun is het te hopen dat dat ooit één van hun eigen nummers mag zijn.

Daarna was het de beurt aan The Asteroids Galaxy Tour. Dat hun platen als retropop wordt omschreven is sowieso niet vreemd met hun naar de jaren ‘70 knipogende funky pop, maar wordt bij de opkomst op het podium nog eens onderstreept. Zangeres Mette Lindberg ziet eruit als Deborah Harry in haar Toppop periode.

Met de eerste drie nummers van het album ‘Out Of Frequency’: ‘Gold Rush Pt. I’, ‘Dollars in the Night’ en ‘Gold Rush Pt. II’. Drie songs die een triologie vormen. De toon is gezet, maar Tivoli is pas echt los bij de hit ‘Heart Attack’. Hoewel Mette hier even moeite heeft met de toonvastheid, is Tivoli er helemaal klaar voor. Het ‘Around The Bends’ wordt de lijn doorgezet, maar de daarop volgende nieuwe single ‘Out of Frequency’ blijkt nog niet iets te onbekend als publieksfavoriet. Het wordt hierna dan ook een afwisseling uit de songs van het nieuwe album tussen catchy (‘When It Comes to Us’, ‘Mafia’) tot iets mindere radiovriendelijke songs als ‘Theme from 45 Eugenia’.

Maar Mette laat zich niet de dienst uit maken door de aandacht van het publiek. Ze zorgt er zelf wel voor dat ze de aandacht houdt door enthousiast ieder nummer met de band over proberen te brengen. En daarmee weet te toch Tivoli enthousiast aan het einde te houden dat een toegift niet meer dan logisch is. Net als de twee songs die in de toegift volgen: ‘The Golden Age’ en ‘Major’.

Met net genoeg radiohits en aanstekelijke nummers kunnen The Asteroids Galaxy Tour prima anderhalf uur vullen waarmee ze in popzalen als Tivoli misschien toch beter tot hun recht komen dan op een festival. Met zelfs een retro lichtshow erbij maakt een clubshow het toch net wat meer compleet. Niet overal mocht het dan even sterk zijn, maar over het algemeen bewezen The Asteroids Galaxy Tour dat retro anno 2012 weer helemaal hip is. Kleine tip: misschien volgende keer minder clubshows waardoor een zaal wel uitverkoopt.

Verslag: Peter van Cappelle

Foto’s: Moos Wolfs (van optreden The Asteroids Galaxy Tour in Paard van Troje, Den Haag)