Anastacia

Interview met Anastacia.

Een van de grote sterren op de aanstaande Night of the Proms dit jaar is zangeres Anastacia. Ze is weer helemaal terug met een nieuw album ‘It’s A Man’s World’ en heeft er weer helemaal zin in. Wij spraken met deze opmerkelijke zangeres.

Door Anneke Ruys

De zangeres ziet er stralend uit wanneer we haar in een hotel in Amsterdam ontmoeten. Mooi stijlvol gekleed, tegenwoordig met contactlenzen en zonder hippe bril – Anastacia promoveerde aan het begin van haar carriere de bril tot sexy modeobject red. – en niet te vergeten: stralender dan ooit. Ze is blij weer in Nederland te zijn en heeft helemaal zin in deze persdag waar ze honderduit mag vertellen over haar nieuwe plannen.

Dat is lang geleden. Hoe gaat het met je?

Fantastisch echt waar! Ik heb net een nieuw album gemaakt en treed weer veelvuldig op. Okay ik heb veel shit te verduren gehad de laatste jaren maar gelukkig ben ik er weer helemaal bovenop.

Vertel eens wat over die achterliggende periode?

In 2003 werd er bij mij borstkanker geconstateerd. Dat weten jullie vast nog wel. Ik heb hard geknokt om dat te overwinnen en dank God dat dat gelukt is. Ik ben er een paar jaartjes uit geweest om helemaal te herstellen en me weer top te voelen. In 2010 liep ook mijn huwelijk op de klippen. Dat gaat je ook niet in je kouwe kleren zitten kan ik je zeggen. Toen ik in 2007 trouwde met mijn bodyguard Wayne Newton hoopte ik dat het forever zou zijn maar dat was helaas niet het geval.

Het was echt een droomhuwelijk he?

Zo leek het toen wel ja. Ik was bijna veertig toen we voor het altaar stonden. Dat was in Huatulco, Mexico. Ik herinner het me nog als de dag van vandaag. Met een prachtige jaren ’40 stijl designer- jurk die ik speciaal ontworpen had samen met Jenny Packham. Wayne en ik zijn een paar jaar heel erg gelukkig geweest. Helaas waren er te grote verschillen tussen ons en spatte alles na een paar jaar alweer uit elkaar.

Muziek heeft je ook tijdens moeilijke momenten geholpen.

Dat kun je zeker zeggen. Mijn carriere heeft me nooit in de steek gelaten. Ik kon altijd op de muziek terugvallen, ook tijdens de moeilijkste momenten vond ik er troost. Ik heb in mijn leven grote successen gekend en ook mindere momenten. Maar nu mag ik er weer helemaal voor gaan. Daar ben ik heel erg dankbaar voor.

It’s A Man’s World. Wat schuilt er achter de titel van je album?

Wij vrouwen zijn sterk en triomferen ook in een wereld waar mannen heersen. Eerst wilde ik mijn plaat de titel ‘It’s A Man’s World…NOT’ geven. Om daarmee aan te geven dat dit helemaal geen mannenwereld is haha. Women rule! Op mijn album vertolk ik stoere nummers die oorspronkelijk door mannelijke artiesten vertolkt werden. Covers van klassieke rocksongs waar ik mijn eigen draai aan geef. Heel erg cool om te doen.

Je bent al een tijdje niet meer op tour en zeker niet bij ons geweest.

Dat klopt helemaal. In 2009 stond ik voor het laatst in de Heineken Music Hall. Daarna heb ik wat rustiger aan gedaan. Maar nu ben ik weer helemaal klaar voor nieuwe uitdagingen. Begin 2011 heb ik samen met de Belgische zangeres Natalia de concerten ‘Natalia meets Anastacia’ gedaan in het Sportpaleis te Antwerpen. Daarna begonnen de voorbereidingen voor The Night of the Proms concerten van dit jaar. Op 23 en 24 november sta ik ermee in Ahoy, Rotterdam. I Can’t Wait!

Vandaag de dag is het allemaal moeilijker geworden in de muziekwereld.

Zo voel ik het niet. Ik geef geen moer om de platenindustrie. Mijn grote succesperiode heb ik toch al achter de rug. Die kan niemand me meer afnemen. Ik vind het juist veel relaxter. Tegenwoordig voel ik me vrijer en zonder regels. Ik heb veel meer zeggenschap over de muziek die ik uitbreng. Vroeger was een project als ‘It’s A Man’s World’ misschien niet mogelijk geweest. Toen ging alles om commercie en verkoopcijfers scoren.

Hoe kijk je terug op je carriere?

Als iets waar ik heel dankbaar voor ben. Ook wel als een uiterst hectische periode. Soms wist je van voren niet hoe je van achteren leefde. Ik zie het als een mooie periode waarin ik veel genoten heb, veel gereisd en veel bijzondere mensen heb leren kennen. Natuurlijk heb ik ook veel meegemaakt zoals toen er borstkanker bij me geconstateerd werd. Maar achteraf heeft het me ook sterker en strijdvaardiger gemaakt. Ik kan nu ook een belangrijke spreekbuis zijn voor vrouwen die dit ook meemaken.

It’s A Man’s World is een album met nummers van anderen. Komt er ook nog een plaat met échte Anastacia songs?

Daar hoop ik volgend jaar aan te beginnen. Eerst genieten van nú en het album waar ik trots op ben. Voor mij voelt dit als een aanloopfase naar weer een nieuwe periode in mijn carriere. Als een groot avontuur waarvan ik de afloop niet ken. Ik voel me heel gelukkig in deze periode. Het is fantastisch om iedere keer weer op het podium te staan en mijn muziek met vele duizenden fans te mogen delen.

Anastacia is op 23 en 24 november een van de optredende artiesten op de Night of the Proms. Meer informatie op www.notp.com of www.anastacia.com

[bol_product id=”1000004013107624,1000004003215161,1000004006304356,1000004001187295,1000004011878935″ price_range=”undefined” name=”Anastacia” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1353498558_links.css”]