Andy Burrows

Andy Burrows – Company

Wie een beetje de achtergrond van Andy Burrows kent weet dat hij al een aardige cv heeft. Hij was vanaf 2004 t/m 2009 de drummer van Razorlight. En ondanks dat hij slechts de drummer was, schreef hij wel even mooi mee aan hun grootste en bekende hit ‘America’. In 2008 maakte hij al zijn eerste solo uitstapje met het album ‘The Colour of My Dreams’. Na zijn vertrek in 2009 werd hij de drummer van We Are Scientists, richtte hij de band I Am Arrows op, en nam hij vorig jaar met Editors frontman Tom Smith onder de naam Smith & Burrows het geslaagde winteralbum ‘Funny Looking Angels’ op. Te veel talent voor slechts een drummer. En daarom is er nu eindelijk zijn tweede solo album ‘Company’.

De single ‘Keep On Moving On’ was een prima voorteken voor wat we van de rest van het album kunnen verwachten. Want met de titeltrack en ‘Because I Know That I Can’ begint het album gelijk met twee nummers die voorzien zijn van mooie melodieën en teksten.

Het met strijkers gepolijste ‘If I Had A Heart’ is een schoonheid die doet denken aan de westcoast muziek uit de jaren ‘70. Waar de strijkers in dat nummer nog sober worden gehouden wordt het in een nummer als ‘Hometown’ helaas iets te bombastisch ingezet. Het nummer is net iets te glad en valt daardoor uit de toon vergeleken bij de rest van het album.

Het nummer wordt gevolgd door twee rustpunten met de nummers ‘Somebody Calls Your Name’ en ‘Stars in the Sky’. Beiden eveneens mooie nummers, maar er mist iets waardoor het een beetje saai lijkt te worden. Maar met het daarop volgende ‘Shaking the Colour’ komt de tempo weer terug en kom je als luisteraar meteen bij één van de hoogtepunten van het album. De combinatie van strijkers met elektrische gitaren, drums en achtergrondkoortjes komt hier wel goed over in tegenstelling tot het eerder genoemde ‘Hometown’.

Met slechts een enkel minder sterk moment heeft Andy Burrows met ‘Company’ een solo album afgeleverd waarmee hij het verdient om zijn naam als solo artiest mee te vestigen. Je vraagt je af waarom hij ooit slechts de drummer van Razorlight was bij het beluisteren van ‘Company’. Laat deze man lekker solo aan de weg timmeren.

Sterren: 4,0****

Aanraders: ‘If I Had A Heart’, ‘Shaking the Colour’

Tekst: Peter van Cappelle

[bol_product id=”1000004013024186,1000004013032547,1000004006116838″ price_range=”undefined” name=”Andy Burrows” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1352041788_links.css”]