Veto

Een voorproefje op het nieuwe album EP ‘Sinus’.

De Deense indie band Veto brengen in januari hun vierde album uit. Maar als voorproefje hebben ze de eerste helft van dat nieuwe album nu al uitgebracht op de nieuwe EP ‘Sinus’. Het tweede deel op een tweede EP volgt later evenals het volledige nieuwe album. Een merkwaardige manier van een nieuw album uitbrengen.

Veto is een band die op hun vorige albums al indie rock met elektro invloeden wisten te combineren. Ze zijn vooral in hun thuisland succesvol, maar wisten het ook voor elkaar te krijgen dat de single ‘You Are A Knife’ werd gebruikt in de Amerikaanse tv serie NCIS.

Op ‘Sinus’ borduren ze nog verder voort op het elektro gebied. Sterker nog; ze lijken nog meer die kant op te gaan met ditmaal ook nog een schepje dubstep erbij. Want waar het eerste track ‘Bowls’ nog slechts een intro is, wordt de invloed van dubstep bij de tweede track ‘Upwards’ meteen duidelijk. Een nummer als ‘Four To The Floor’ zou daarin dan nog een prima single zijn die het uitstekend op de radiozenders zou doen. En de invloed van Depeche Mode (waarmee ze veel worden vergeleken) is niet ondenkbaar in het nummer ‘Spears’. Met ‘Filter’ zakt het allemaal even in. Terwijl ‘Show Me Where You Go’ daarentegen dan ook weer een uitstekende single zou zijn waarin ze iets weg lijkt te hebben van het Britse elektro popduo Hurts.

Het is niet gemakkelijk om deze EP als geheel te beoordelen gezien het slecht de helft van een nieuw album is. En het is nog maar de vraag of met het volledige album het allemaal even sterk zal blijven. Voorlopig staan er met ‘Four To The Floor’ en ‘Show Me Where You Go’ is potentiële singles op het album. En met ‘Spears’ staat er in ieder geval één prima albumtrack op. Maar de rest kan pas vanaf januari beoordeeld worden.

Tekst: Peter van Cappelle