Jan Akkerman

50 Years on Stage  Concert   in de Melkweg.

Jan Akkerman ,net 66 jaar geworden  stond op 28 12 2012 in “de Melkweg” in Amsterdam tijdens het 50 jaar on Stage concert.

Ongelooflijk knap dat deze gitaarvirtuoos al zo lang gitaar speelt en steeds op een zeer hoog niveau is gebleven. Ter gelegenheid van dit “ 50 jaar on Stage” jubileum gaf Jan Akkerman met zijn vrienden een speciaal concert in “de Melkweg” in Amsterdam .

 

Naast zijn rol in groepen als Brainbox en Focus werkte Jan Akkerman  samen met uiteenlopende muzikanten als BB King, Charlie Byrd, Cozy Powell, Claus Ogerman en Ice-T.

In de Melkweg waren veel oude bekenden uit de muziekwereld aanwezig  en de mensen waar Jan nu mee optreedt als Rapper Brown Hill , trompetist Eric Vloeimans en zanger Bert Heerink .

Jan Akkerman – dit jaar ook op tournee met zijn My Brainbox tour met zanger Bert Heerink – is ook bijzonder actief ook op een ander muzikaal gebied. Hij is o.a. beschermheer van het Amsterdam Electric Guitar Heaven festival en vervult een belangrijke rol in het jaarlijkse Kids Rights Gala .

Natuurlijk was er vanavond ook  zijn eigen ijzersterke Jan Akkerman Band met op drums Marijn van den Berg, Wilbrand Meischke op bas gitaar en Coen Molenaar op keyboards. Een Jan Akkerman concert is altijd een geweldige belevenis en ook Jan Akkerman weet dat maar nu was er voor Jan zelf een speciale verassing. Vlak voor de Pauze kwam het!  J.A.moment. Burgemeester dhr. Van Beek van de gemeente Edam/Volendam was het die Jan Akkerman tot zich riep en hem namens Hare Majesteit de Koningin tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau benoemde.

Hij noemde Jan Akkerman in een prachtige speech in navolging van de wereldberoemde Hollandse “meesters” uit de Gouden Eeuw : “De Gitaar Rembrandt en de Muziek Van Gogh”. “Het beste wat Nederland de wereld kan bieden op Gitaarmuziek”, erg mooie woorden van “zijn” burgemeester.

Een mooie edoch korte toespraak van Jan Akkerman zelf volgde, een speech waarin Jan de prijs op droeg aan zijn! Publiek door de jaren heen.  Na ontvangst van de bijbehorende documenten ,versierselen en de bloemen  werd afgesloten door Jan met de woorden: ” Zullen we dan nog maar een stukje spelen?” Woorden die door het aanwezige publiek werd omarmd met een “ja…graag!

Een geweldig  optreden volgde van zanger Bert Heerink , trompettist Eric Vloeimans en een indrukwekkende uitvoering van het door Jan zelf gecomponeerde “ Street walker” volgden. Waarbij in het laatste nummer  een hoofd rol weg gelegd voor rapper Brown Hill.

Verslag en foto’s : Hans Colijn