Phantom Limb + The Horse Company

Britse en Nederlandse band samen in Club Ziggo.

Sinds afgelopen zomer de Ziggo Dome is geopend zit er in hetzelfde pand ook een andere ruimte genaamd Club Ziggo. Een intiemere clubzaal die bedoeld is optredens voor een klein aantal mensen. De optredens die hier plaats vinden worden gefilmd en komen beschikbaar via Ziggo Video on Demand en (deels) Youtube. Deze avond zijn het de Britse band Phantom Limb (die zowel een akoestische als een elektrische set deden) en de Nederlandse band The Horse Company waarvan deze sessies worden opgenomen.

Van de laatst genoemde band uit Zwolle wordt de eerste sessie deze avond opgenomen. Onlangs brachten ze hun derde album ‘Calypso’ uit waarop ze indierock uit de jaren ‘90 lijken te hebben gemengd met progressieve jaren ‘70 rock wat een frisse melodieuze gitaarplaat opleverde. Het zijn logischer wijze dan ook voornamelijk nummers van dit album die ze tijdens dit optreden doen. En ook net zo perfect weten over te brengen als op hun laatste album. Hoewel het een hele andere band is dan Phantom Limb vormen zij een fijne opwarmer voor de band uit Bristol.

Tijdens de laatste editie van Lowlands werd Phantom Limb veel genoemd als één van de hoogtepunten van dit jaar. Dit jaar brachten ze hun tweede album ‘The Pines’ uit waarop ze country en soul met elkaar combineren die bij hun feilloos bij elkaar smelt.

Deze avond beginnen ze met een akoestische set. Al vanaf de opener ‘Tumbling Down’ bezorgen ze kippenvel. En met name frontvrouw Yolanda Quartey laat vanavond zien wat zij met haar stem in huis heeft. Met onder andere de Hank Williams cover ‘Angel of Death’ draait ze haar hand niet om voor een paar flinke uithalen. Waarmee deze eerste set meteen overtuigd. Wat meteen veel belovend is voor de elektrische set die een paar minuten later volgt.

Tijdens de tweede semi-akoestische set worden bijna alle andere nummers van ‘The Pines’ gespeeld. Natuurlijk de titelsong (die terecht wat airplay op radiozenders krijgt), maar ook de gospelsong ‘Gravy Train’. Om af te sluiten met ‘Harder Than Stone’ die op verzoek extra lang gespeeld wordt.

En wederom weer het charisma en de krachtige stem van Yolanda waarmee ze iedereen voor zich weten te winnen. En begrijpt iedereen waarom Lowlands-bezoekers dit de sensatie van de afgelopen editie noemden. Bijzonder om dit in een intieme setting als Club Ziggo mee te maken. Het is dan ook aan te raden om deze band nog in een club te zien zolang het nog kan.

Tekst: Peter van Cappelle