Déva Dyne

Judith Jobse en haar nieuwe project.

Déva Dyne is de nieuwe Nederlandse popformatie rondom Judith Jobse. ‘Inner Life’ is een veelzijdig pop/rock album met een mystiek tintje vol mooie ballads, orkestrale songs en catchy uptempo tracks. Judith vertelt er graag het een en ander over.

Door Anneke Ruys

Wat betekent de naam Déva Dyne?

Déva betekent ‘engel’ in het Sanskriet en staat voor de vrouwelijke helft van ons duo en dat ben ik. Het Latijnse Dyne vertegenwoordigt het mannelijke aspect, mijn muzikale- en levenspartner Rick dus. Wij hebben onze muzikale krachten gebundeld in het duo Déva Dyne. Samen maken wij muziek die recht uit ons hart komt.

Hoe is het idee voor deze formatie ontstaan?

Dat gebeurde eigenlijk toevallig. Rick vond mijn democassettes, werkte deze uit en maakte er zijn eigen ding van. Het klonk zo goed dat we besloten samen verder te gaan als Déva Dyne. Alles gaat heel spontaan. Rick begint met wat klanken, synthesizers of beats en ik maak het af door er een passende tekst aan toe te voegen.

Jouw teksten zijn heel belangrijk.

Ze hebben de innerlijke belevingswereld als rode draad. Ze gaan over dagelijkse dingen en universele emoties, maar er zit ook veel spiritualiteit in. Veel diepte dus in teksten waarvan ik hoop dat de mensen er ook iets aan hebben.

Aan het album werkten ook gerenommeerde muzikanten mee.

Ja en daar zijn we erg blij mee. Leendert Haaksma (Anouk) deed mee en ook Remko Kuhne en Pablo Penton (allebei van Alain Clark). Ook voor de liveoptredens hebben we een indrukwekkende band samengesteld.

In 2000 had je een legendarische hit met ‘You’.

In 2000 won ik het tv-programma ‘Your Big Break’ en had een enorme hit met mijn nummer ‘You’. Daarna kwam alles in een stroomversnelling terecht. Ik zat in een flow van makeup, interviews en er was nog maar weinig tijd over voor muziek maken. De platenmaatschappij verwachtte dat ik meer liedjes als ‘You’ zou schrijven, maar onder druk lukt dat niet.

Wat heb je toen gedaan?

Ik ben gestopt. Vanwege het feit dat ik niet mijn eigen ding kon doen en muziek maken die ík voor ogen had. Maar ook omdat mijn succes moeilijk te combineren was met het moederschap.

En nu begin je toch weer met een nieuw project.

Ik durf het nu aan omdat ik heel goed weet hoe de muziekindustrie in elkaar zit. Ook weet ik hoe ik authentiek kan blijven. Ons project Déva Dyne hebben we helemaal onder controle, van de muziek tot het artwork en de foto’s. Op het album hebben we trouwens een akoestieke versie van ‘You’ toegevoegd. We vinden het allebei nog steeds een prachtig nummer.

Wat wil je nog kwijt over het album ‘Inner Life’?

Het is een veelzijdige plaat geworden met een eigen geluid. Je kunt ons niet in een hokje plaatsen. Daarvoor is ons geluid te divers. De muziek klinkt soms bombastisch en orkestraal en dan weer luchtig en fragiel. Ook zit er veel diepte in de nummers. Eigenlijk zou ik willen zeggen: Laat iedereen ernaar luisteren!

[bol_product id=”1000004012990549″ price_range=”undefined” name=”Deva Dyne” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1357647688_links.css”]