Ron Pope

Interview met Amerikaanse singer-songwriter.

De 29-jarige Ron Pope maakte vorig jaar indruk op het Walk The Line Festival in Den Haag. Daar kreeg hij het publiek muisstil met zijn mooie door blues geinspireerde singer-songwriter liedjes. Nu komt hij terug naar Nederland en wel naar de Melkweg.

Door Anneke Ruys

Wat wil je graag met je muziek bereiken?

Mijn goals zijn eenvoudig..ik wil gewoon goede muziek maken waar ik zelf in geloof en die ik met zoveel mogelijk mensen kan delen.

Zou je het je kunnen voorstellen om een andere baan te hebben?

Oh ja hoor waarom niet? Als ik geen muzikant was dan was ik waarschijnlijk schaapherder. Dat lijkt me een heerlijk rustig leven…touren kan soms vreselijk hectisch zijn en tijdrovend.

Wat onderscheidt jou van andere artiesten?

Luister naar mijn muziek en dan kom je daar gauw achter. Zo is het veel makkelijker te omschrijven dan met woorden.

Wat is het leukste van het artiest zijn?

De band die je creert met je fans. Die connectie geeft ongelooflijk veel voldoening. Het feit dat ik het podium op kan om alles wat me bezighoudt met mensen te delen is heel bijzonder.

Waarin verschillen de Europese fans van die in Amerika?

Ik denk dat mijn fanbasis wereldwijd heel breed is. Jonge mensen, oudere mensen, een varieteit aan nationaliteiten die allemaal samenkomen tijdens mijn shows. Dat is erg opwindend om te zien.

Hoe voelt het om familie en vrienden te moeten missen als je op tour bent?

Dat is voor mij natuurlijk het moeilijkste deel van het artiestenbestaan.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik hou altijd mijn oren en ogen open. Ik laat alles wat er om me heen gebeurt op me inwerken. Mijn liedjes gaan over echte dingen die doorsnee mensen overkomen.

Wie heeft jou het meest beinvloed als muzikant?

Er zijn ontelbare muzikanten en invloeden. Alles samen heeft mij gemaakt tot de artiest die ik nu ben. Ik kan gewoon niet zeggen wie mij het meest beinvloed heeft.

Wanneer heb je besloten dat je van muziek je levensdoel wilde maken?

Ik ben altijd gek geweest van muziek. Maar in de derde klas van de middelbare school heb ik me aangesloten bij een soort van songschrijversclub. De vrienden die ik daar maakte hebben me gemotiveerd om een carrier als muzikant na te streven.

Doorgaans treedt je op met je band The District.

Klopt maar die heb ik even thuis gelaten voor mijn solo-optredens met alleen gitaar en piano. Akoestisch kun je weer hele andere dingen doen dan met een band. Ik verheug me erg op mijn aanstaande optreden in de Melkweg. Daar hoop ik weer veel nieuwe fans te veroveren.

live-foto: Anneke Ruys

Ron Pope staat op 19 januari in de Melkweg.