Bettie Serveert

Interview met de band.

Recent verscheen het nieuwe album van de Nederlandse indierock formatie Bettie Serveert met als aansprekende titel Oh Mayhem! Wij spraken bandleden Carol van Dyk (zang/gitaar) en Peter Visser (gitaar) in Amsterdam.

Door Anneke Ruys

De ontmoeting met het muzikale tweetal is in hun woonplaats Amsterdam. De aanleiding is het nieuwe –tiende – studioalbum Oh Mayhem! Die plaat verschijnt drie jaar na de voorganger Pharmacy of Love en ligt ook een beetje in het verlengde daarvan. Hij komt uit na een druk jaar 2012 waarin de band onder meer met hun veelgeprezen debuutplaat Palomine weer op de podia stond. Ze deden er een korte tour mee en wisten een breed publiek te overtuigen van het belang van dat album. “Het was erg leuk om dat album integraal live te spelen op verschillende locaties. Een hele leuke ervaring, vooral ook omdat we na een hele lange tijd weer met onze oorspronkelijke drummer Berend Dubbe optraden. We realiseerden ons eens te meer de hechte vriendschap die er altijd tussen ons bestaan heeft” aldus Carol. Naast Paradiso waar alles klopte en waar ze een fantastische beleving hadden ligt ook Parkpop zit nog in het geheugen van Carol en Peter. “Dat was ook een fantastisch optreden. Heerlijk op een buitenpodium en optreden voor een zee van mensen. Ik denk dat we nog nooit voor zo’n groot publiek gestaan hebben!” vult Peter aan. En inderdaad wie Bettie Serveert waar dan ook live aanschouwt ziet hoe het plezier van deze band afspat. Carol van Dyk en haar mannen staan vol enthousiasme en power op het podium. Het is een band die uitstekend op elkaar ingespeeld is en de vonk altijd doet overslaan.

Amerika

Maar nu weer even terug naar het nieuwe album. Het tweetal is er erg enthousiast over en terecht. “Een nieuw album is altijd spannend. Hoe zullen de critici en het publiek reageren op datgene waar wij trots op zijn? Het is sowieso bijzonder dat we het al zo lang volhouden. Nog steeds staan we voor volle zalen en touren we door binnen- en buitenland. Belgie, Duitsland, Spanje en de VS. Daar hebben we vaak opgetreden” vertelt Peter. En dan komen meteen de nostalgische beelden over het reizen met tourbusjes door het grote Amerika. “Je kunt bijna zeggen dat we daar ontdekt zijn. Toen we voor het eerst naar de VS gingen voor een tour ontstond er daarna een soort van buzz en we kregen opeens hier ook veel aandacht. Ons Amerika-avontuur van toen werd ook hier in Nederland opgepikt” vertelt Peter. “We zijn nog steeds gek op Amerika alleen is het daar momenteel crisis net als hier. Je krijgt ook niet zomaar meer een visum om daar een tijdje te verblijven en te touren. Ook is Amerika erg duur geworden. Je gaat er niet meer zomaar een paar maanden naartoe. Heel erg jammer hoor” en je merkt wat teleurstelling in zijn stem. Gelukkig zijn er nog heel veel optredens hier in Nederland. “Ja en daar genieten we ook volop van” voegt Carol toe. “Net als van het maken van een nieuw album. Iedere plaat betekent weer een nieuw avontuur, een nieuwe uitdaging. Toen we ditmaal de studio ingingen moest de helft van de nummers nog geschreven worden. Met z’n vieren in de oefenruimte en daarna opnemen in de studio. Meestal schrijven Peter en ik de liedjes maar deze keer hebben we twee nummers met de band geschreven. Dat zijn ‘Sad Dog’ en ‘iPromise’. ‘Oh Mayhem’ de titelsong staat voor chaos in allerlei vormen. Mensen hebben vaak chaos in hun leven nodig om uiteindelijk te komen tot de nodige verandering en oplossingen”.

Carol en Peter spelen alweer 21 jaar samen. Dat is echt een hele lange tijd. Peter: “Ja dat is het ook en het is ook heel snel gegaan. Ook is het nog steeds leuk om te doen anders zaten we hier nu niet. Je moet ervoor zorgen dat het spannend blijft en steeds weer uitdagend. We hebben altijd gedaan wat we zelf willen en ons nooit laten beinvloeden door platenmaatschappijen. Daarom doen we ook alles het liefst zelf. Muziek maken, maar ook alles wat erom heen hangt, zoals het management. We hebben ook een eigen platenlabel en regelen onze platencontracten zelf. En het allerbelangrijkste: we zijn behalve een band ook hele goede vrienden”.  Dus Bettie Serveert houdt het nog wel een tiental jaren vol? “Wie weet?” lacht Carol. “We zijn ooit begonnen met een demo en de hoop dat we ermee konden optreden. En kijk eens wat we allemaal bereikt hebben! Ik wil niet te ver vooruitdenken, maar genieten van wat er nu allemaal is”.

[bol_product id=”1000004013254799,1000004003013704,1000004007431581,1000004013254798,1000004001160680″ price_range=”undefined” name=”Bettie Serveert” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1359895943_links.css”]