Edison Pop 2013

Blaudzun en Trijntje Oosterhuis onder de winnaars.

Blaudzun en Trijntje Oosterhuis hebben de Edison Pop 2013 gewonnen in de categorieën beste mannelijke en vrouwelijke artiest. Kane wint de prijs in de categorie beste groep. Beste nieuwkomer is Gers Pardoel. Alex Roeka wint in de categorie kleinkunst/theater. De speciale juryprijs voor bijzonder project gaat naar Lorrainville. De publieksprijzen komen toe aan Nick & Simon en Racoon. Oeuvreprijswinnaar, de legendarische band Doe Maar, werd geëerd met een tribute. De prestigieuze muziekprijzen zijn uitgereikt in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

De jury typeert Blaudzun als gelaagd, topzwaar, meeslepend, zwaarmoedig… maar ook puur, veelkleurig en urgent. Blaudzun wordt geroemd voor zijn sterke groei als songwriter en frontman.

Trijntje Oosterhuis werd geëerd voor haar album ‘Wrecks We Adore’ dat is geschreven en geproduceerd door Anouk Teeuwe. De jury: de veelzijdigheid van Trijntje is ongekend maar de echte soul en pop zangeres hebben we de afgelopen jaren moeten missen, terwijl de jury van mening is dat dit nu juist één van haar sterkste kwaliteiten is. De jury kon dan ook niet om dit album heen.

Over Kane zegt de jury: Een band bestaat bij de gratie van vernieuwing en experiment. Deze groep heeft sinds 1998 al bewezen vergaande beslissingen te durven nemen om zichzelf en het publiek telkens weer te verrassen. Met het album ‘Come Together’ prijst de jury van de Edison de lef en durf van Woesthoff en Van Leeuwen maar vooral de output van deze rockgroep die in Nederland als voorbeeld voor velen dient. Beste nieuwkomer is Gers Pardoel met het album ‘Deze wereld is van Jou’. Met hulp van onder andere Remon ‘Postman’ Stotijn en de mensen van het label Top Notch, krijgt Gers precies genoeg hulp maar ook de ruimte die hij nodig heeft om zijn eigen weg te vinden in hiphopland. De songs van Gers worden gekenmerkt  door zijn teksten die wars zijn van moeilijkdoenerij, maar juist daardoor goudeerlijk en welgemeend zijn. De basis voor een groot publiek dus, aldus de jury.

Als Alex Roeka gaat zingen, gebeurt er iets, vindt de jury. Het is onmogelijk om niet geraakt te worden. Hetzij door zijn rauwe, unieke stemgeluid, dat intens op je afkomt, hetzij door de beeldrijke teksten waar hij patent op heeft. Alex Roeka bezit de gave om als tekstdichter en componist steeds een nieuw facet van zijn diamant te laten schitteren. Op ‘Gegroefd’ is hij tevens een nieuwe muzikale weg ingeslagen en krijgen zijn teksten een nog diepere dimensie door de formidabele band die hem bijstaat.

De speciale juryprijs werd toegekend aan het project Lorrainville, een hersenspinsel van producer Guido Aalbers. Begonnen als hoesontwerp en later vormgegeven tot heus muziekproject. Via Facebook vond hij geestgenoten die maar al te graag met hem aan de totstandkoming van een fysieke plaat wilden werken. Het resultaat werd ‘You May Never Know What Happiness Is’. Een album vol waarachtig mooie pop, rock en folk liedjes die aanschurken tegen het betere werk van Amerikaanse singer/songwriters, vindt de jury onder leiding van Leo Blokhuis. De Edison avond sloot af met een eerbetoon door diverse artiesten, aan oeuvreprijs winnaar Doe Maar.

Niet alleen de jury, maar ook het Nederlandse volk liet maandagavond van zich horen. Winnaars zijn Nick & Simon met ‘Sterker’ in de categorie beste album en Racoon met ‘Oceaan’ in de categorie beste song.

Beste Man: Blaudzun (Heavy Flowers)
Beste Vrouw: Trijntje Oosterhuis (Wrecks We Adore)
Beste Groep: Kane (Come Together)
Beste Nieuwkomer: Gers Pardoel (Deze Wereld Is Van Jou)
Kleinkunst/Theater: Alex Roeka (Gegroefd)
Beste Album: Nick en Simon (Sterker)
Beste Single: Racoon (Oceaan)
Speciale juryprijs: Lorrainville

Fotografie: Charlona Terlink

[bol_product id=”1000004011806774,1000004011671898,1000004013091852,1000004013110372″ price_range=”undefined” name=”edisons” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1360703813_links.css”]