Kaiser Chiefs

Britse band overtuigt Tivoli.

Een beetje merkwaardig is het wel dat een band die toch en aantal keren de HMH heeft weten te vullen nu ervoor kiezen om hun nieuwe tournee te beginnen in kleinere zalen als Rotown en Tivoli. Zonder promotie voor een nieuw album. Hun laatste release (het verzamelalbum Souvenir) is al een jaar uit. Terwijl hun laatste studio album ‘The Future Is Medieval’ (wat nogal tegenviel) al 2 jaar geleden werd uitgebracht. En onlangs stapte drummer Nick Hodgson op. Maar ze zien deze optredens zelf als opwarmer voor de optredens op de festivals die ze komende zomer weer zullen doen.

Als support act mogen de jongen van het Britse bandje Heavyball het voorprogramma verzorgen. Een indieband die veel doen denken aan Franz Ferdinand. Maar waarvan je ook het vermoeden krijgt dat ze goed naar The Police hebben geluisterd. Ze vormen een aardiger opwarmer voor de Kaiser Chiefs.

Wanneer de hoofdact van de avond zelf het podium op komt beginnen ze gelijk strak met de eerste vier nummers: ‘Thank You Very Much ‘, ’Kinda Girl You Are’, ‘Everything Is Average Nowadays’ en ‘Little Shocks’. De sfeer zit er meteen goed in bij het publiek en de band zelf. Ricky Wilson heeft zijn trucje nog niet verleert en zijn enthousiasme verbergt hij dan ook niet. Zijn interactie met het publiek is als vanouds. Zo haalt hij bij ‘Good Days Bad Days’ een spandoek van iemand uit het publiek aan met daarop de woorden ‘Hey Hey’. Wat meteen enthousiast wordt meegezongen door iedereen. En tijdens ‘The Angry Mob’ duikt hij weer het publiek in. Hij weet nog steeds iedereen naar zijn hand te zetten.

Het is dan voornamelijk een ‘greatest hits’ show, maar er komt ook één gloednieuw nummer voorbij: ‘Living Underground’. En in de toegift komt er nog een nieuw nummer voorbij: ‘Saying Goodbye’. Een pianoliedje dat voor een rustpauze zorgt in de energieke show. En ze wagen zichzelf nog aan een cover van ‘No More Heroes’ van The Stranglers. Om vervolgens de avond echt af te sluiten met de gouwe ouwe ‘Oh My God’.

Hun laatste album mocht dan niet al te best zijn, maar live zijn de Kaiser Chiefs nog altijd één van dè live bands van dit moment. Was dit een opwarmer voor de komende zomer? Nou, dat is het goede nieuws; ze zijn er klaar voor!

Tekst: Peter van Cappelle

In mei komen de Kaiser Chiefs voor twee optredens terug naar Nederland. Op 8 mei spelen ze in De Melkweg in Amsterdam. En op 9 mei spelen ze op het Dauwpop Festival in Helledoorn.

[bol_product id=”1000004006589072,1000004003182615,1000004012276218,1000004006260485,1000004011477400″ price_range=”undefined” name=”Kaiser Chiefs” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1360391167_links.css”]