Trixie Whitley

Zangeres vertelt over debuutplaat 4th Corner.Singer-songwriter Trixie Whitley (25) bracht deze maand haar debuutalbum 4th Corner uit: een spannende blues-getinte plaat van de Amerikaanse met Belgische roots. Met een emotionele, bluesy stem weet ze de luisteraar diep te raken. Een gesprek met deze fascinerende en veelbelovende zangeres.

Door Anneke Ruys

4th Corner is je debuutalbum. Toch heb je hiervoor al veel gedaan.

Trixie: Ik heb al met veel artiesten samengewerkt ja. Onder meer Robert Plant, Joe Henry, Marc Ribot en Daniel Lanois. Met Daniel heb ik samen in de band Black Dub gezeten. We hebben ook een album gemaakt en ik ben met hen op tour geweest. Ik heb daar ongelooflijk veel van geleerd. Zoveel dat ik voelde dat ik klaar was voor een soloalbum, al ben ik nog lang niet uitgeleerd.

Je plaat gaat echt over jou.

Trixie: Dat is wel de bedoeling ja. Ik wil met 4th Corner laten horen wie ik ben en waar ik vandaan kom. De persoon die ben en hoe ik in het leven sta kun je terughoren op mijn album. Ik zoek in mijn muziek voortdurend de diepte op en daar wil ik ook de mensen mee raken. Een ding weet ik zeker: ik wil mijn eigen muziek maken en niet in een hokje geplaatst worden.

Je komt uit een artistieke familie.

Trixie: Door mijn Belgische moeder en Amerikaanse vader ben ik een kind van twee werelddelen. Mijn vader (gitarist Chris Whitley, red.) overleed toen ik nog heel jong was. Dank zij hem maakte ik al heel vroeg kennis met de muziekwereld. Mijn moeder is afkomstig uit een artistieke Europese zigeunerfamilie vol muzikanten, schrijvers, schilders en beeldhouwers. Ik heb van allebei veel meegekregen.

Ondanks je prille leeftijd heb je al heel wat gedaan.

Trixie: Toen mijn ouders uit elkaar gingen ben ik met mijn moeder teruggekeerd naar haar geboorteland, Belgie. Daar raakte ik meteen in een artistieke wereld verzeild. Ik speelde drums, acteerde en zong bij verschillende theatergezelschappen en tourde met Les Ballets C de la B. Op 11-jarige leeftijd was ik de jongste resident DJ van het Belgische Museum of Modern Art. De mensen dachten eerst dat het een grap was. Maar wanneer ze me eenmaal aan het werk hadden gezien kwamen ze steeds terug om me te zien.

Toch bleef je niet in Belgie.

Trixie: Op mijn 17e ging ik van school af en ging weer terug naar New York. Om geld te verdienen werkte ik in een hamburgerrestaurant. Ondertussen maakte ik muziek en leerde piano en gitaar spelen. Met mijn eerste EP Strong Blood onder de arm ging ik met mijn moeder naar een popfestival in Belgie. Daar lukte het me om Daniel Lanois te ontmoeten en hem mijn debuut te overhandigen. Dat leidde uiteindelijk tot een samenwerking met hem en de band Black Dub.

Zo ben je toch in de voetsporen van je beroemde vader getreden.

Trixie: Ja en nee. Ik wilde zeker niet net als hij gitarist worden. Ik heb je daar echt tegen verzet. Dat was vooral in het begin niet zo gemakkelijk. Mensen vonden het altijd voor de hand liggend dat ik ook hetzelfde pad zou bewandelen, maar ik had het er juist moeilijk mee. Uiteindelijk heb ik toch de gitaar opgepakt en een mooi nummer geschreven. Toen wist ik gewoon dat ik er niet aan ontkwam.

Blijf je nu heen en weer reizen tussen Amerika en Belgie?

Trixie: Dat doe ik mijn hele leven al. Er komt een moment dat ik moet gaan kiezen maar dat is nu nog niet aan de orde. Nu voel ik me wel meer thuis in New York, maar dat kan veranderen. De komende tijd zal ik in ieder geval heel veel reizen met mijn nieuwe album.

Je lijkt geen haast te hebben met de opbouw van je carriere.

Trixie: Ik realiseer me dat ik nog aan het begin van mijn carriere sta. Gelukkig maar want ik moet nog heel veel leren. Daarom sta ik altijd open voor alles wat er op mijn pad komt. In ieder geval leg ik de lat heel hoog. Alleen dan kun je veel bereiken. Talent komt je niet zomaar aanwaaien heb ik van mijn vader geleerd. Daar moet je heel hard voor werken. En dat ga ik de komende tijd zeker doen.

4th Corner van Trixie Whitley is op 11 februari verschenen. www.trixiewhitley.com

21 februari: Handelsbeurs – Gent

23 februari: Mezz – Breda

1 maart: Paradiso – Amsterdam

9 maart: AB – Brussel

[bol_product id=”1000004013377424,1000004013498526″ price_range=”undefined” name=”Trixie Whitley” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#2C2C2C” link_color=”#2C2C2C” border_color=”#FFFFFF” width=”350″ cols=”2″ rating=”true” price=”true” bolheader=”undefined” target=”true” image_size=”true” css_file=”bol_1360837191_links.css”]