Ziggo Live

Maya’s Moving Castle, Tenement Kids, Douglas Fire.

Terwijl Racoon in de HMH stond, waren er om de hoek in Club Ziggo drie showcases voor Ziggo Live van twee Belgische en een Nederlandse band. Uit België waren er Maya’s Moving Castle en Douglas, en de Utrechtse band Tenement Kids. Drie totaal verschillende bands.

Maya’s Moving Castle mochten als eerste op het kleine podium optreden. Een band die hun sound omschrijft als een mix tussen Björk, The Cure en Portishead. Frontvrouw Maya mag dan wel zelfs een beetje op Björk lijken, maar het is toch niet heel vreemd als we een vergelijking maken met Bat For Lashes of Florence + The Machine? Want daar doen de door synthesizer gedragen songs veelal aan denken. Bombastisch, maar toch nog niet zo overdreven bombastisch voor de kleine zalen. En dus nog perfect genoeg voor een intieme zaal als Club Ziggo.

Van een hele andere orde is Tenement Kids. Als hun inspiratiebronnen worden vaak Bruce Springsteen, The Allman Brothers , Lynyrd Skynyrd en The Gaslight Anthem genoemd. De stem van zanger en gitarist Gijs Wilbrink heeft dan ook veel weg van die van Brian Fallon (van The Gaslight Anthem dus). Met nummers van hun laatste titelloze album dat eind vorig jaar verscheen, en een rockende cover van ‘The World (Is Going Up In Flames)’, weten ze iedereen in te pakken. Deze band bewijst zonder moeite een festivalband bij uitstek te zijn voor de komende zomer. Dus Pinkpop en Lowlands; Letten jullie even op?

Weer totaal anders is de Vlaamse singer/songwriter Gertjan Van Hellemont alias Douglas Firs die de laatste showcase mag verzorgen. Met verder een band achter zich van drie anderen (waaronder zijn broer op toetsen) wisselt hij gevoelige rustige ballads af met af en toe een iets steviger nummer. Zonder één keer te vervelen. En af en toe met z’n Ryan Adams achtige ballads zelfs voor kippenvel zorgt. Is er een andere Nederlandse singer/songwriter die dat voor elkaar krijgt?

Tekst en telefoonfoto’s: Peter van Cappelle