Golden Earring

Golden Earring – Vechtsebanen, Utrecht 27-04-2013

Met hun laatste album ‘Tits ‘n Ass’ dat vorig jaar twee keer op de eerste positie van de Album Top 100 terecht kwam bleek wel dat de Golden Earring nog lang niet vergeten waren. Maar daar hebben ze dan ook zelf wel voor gezorgd door altijd te blijven optreden. Want na een 50 jaar durende loopbaan weten de heren van de Earring nog altijd hoe ze een set moeten vullen. Zo ook deze avond in De Vechtsebanen in Utrecht.

The New Shining mogen het voorprogramma deze avond wederom doen. Iets wat ze in de afgelopen 3 jaar regelmatig voor de Golden Earring hebben verzorgd. Met 4 stevige nummers, de radiohit ‘Can’t make up my mind’, een cover van ‘Home’ van Phillip Phillps en een nieuw nummer ‘We Are The Ones’ weten ze het publiek aardig warm te stomen. Hoewel het ‘óóóh’ meezing gehalte wel iets te hoog was bij sommige van hun nummers.

De heren van Golden Earring trappen gelijk af met 2 nummers van het laatste album. ‘Identical’ is net als op het album een fijne opener. De mannen hebben er zin in. Dat blijkt ook na ‘Little Time Bomb’ wanneer Barry Hay het publiek begroet. En verteld dat ze goede herinneringen hebben aan de vorige keer (in 2006) dat ze op De Vechtsebanen hadden opgetreden.

Wat deze avond opvalt is dat de nummers van het laatste album niet onderdoen tussen de vaste nummers in de set. De recente nummers als ‘Still Got The Keys To My First Cadillac’ en ‘Avenue Of Broken Dreams’ passen perfect tussen de klassiekers als ‘Another 45 Miles To Go’, ‘Mission Impossible’, ‘The Devil Made Me Do It’, ‘Twilight Zone’, ‘When The Lady Smiles’, ‘Long Blond Animal’ en ‘Johnny Make Believe’. De mannen worden verder enkel bijgestaan door saxofonist Bertus Borgers die aan bepaalde nummers op sax net wat extra’s geeft.

Natuurlijk mag ‘Radar Love’ niet ontbreken dat wordt ingeluid met improvisatie van een bass-partij van Rinus Gerritsen en een drumsolo van Cesar Zuiderwijk. Wanneer die laatste midden in ‘Radar Love’ opnieuw een lange drumsolo doet lijkt het eventjes erop dat het te veel van het goede wordt. Maar toch weet Cesar er een show van te maken waardoor het toch niet verveelt.

Als toegift volgt vervolgens ‘What I Know About Love’. Een mooi duet tussen Barry Hay en George Kooymans en samen met ‘Another 45 Miles To Go’ de enige twee ballads van de avond. Om daarna af te sluiten met de lange versie van ‘She Flies On Strange Wings’ en ‘Holy Holy Life’.

Een aantal klassiekers ontbraken deze avond zelfs nog (‘Going To The Run’, ‘Bombay’, ‘Weekend Love’), maar dat mag de pret niet drukken. Zowel voor hun zelf niet als voor het publiek. Het moge duidelijk zijn: De Golden Earring blijven een live band die nog altijd de moeite waard is om live aan het werk te zien. Mocht je jezelf als Nederlander na het Koningslied afvragen waarvoor je nog wel trots op kunt zijn wat uit eigen lang komt, dan is de  Golden Earring het juiste antwoord.

Tekst: Peter van Cappelle

Foto’s: Hans Kreutzer