Dangers of the Sea

Album Dangers Of The Sea.

Zanger Andreas Bay Estrup was ooit jazzdrummer, maar besloot een band samen te stellen met leden uit andere Deense band. Dangers Of The Sea kan dus een supergroep genoemd worden bestaande uit toetsenist Jess Jensen (Saybia), bassist Mike Juel Taageoj (Slaraffenland), gitarist Frederik Teige (Efterklang) en drummer Rasmus Jusjong. Daarnaast speelt deze supergroep ook handig in op de revival van folk die momenteel herleeft.

Veel vergelijkingen met folkbands van vroeger duiken dan ook hier weer op. Zoals Crosby, Stills, Nash & Young (Neil Young wordt door hun zelf als grote inspiratieborn genoemd) en The Eagles. Maar in nummers als ‘Light’, ‘Sheer Desperation’ en ‘Show Some Mercy’ lijkt in invloed van Saybia niet ver weg te zijn.

Over het algemeen bevat het album sombere melancholische nummers. Bijna allemaal mooie nummers, maar op een geven moment wordt het wel iets te veel in mineur. Daarom zijn de luchtigere nummers ‘Take My Hand’ en de laatste ‘Turn Around’ een fijne verwelkoming tussen de rest. De overdaad van sombere folksongs is ergens jammer, omdat het daardoor net iets te eentonig wordt. Want voor de rest klinkt Dangers Of The Sea wel als een geslaagd project met een mooie verzameling folksongs.

Sterren: 4,0****

Tekst: Peter van Cappelle

Dit album verschijnt officieel op 24 mei.