Jamie Cullum

Vandaag komt zijn nieuwe album ‘Momentum’ uit.


De titel van het album is toepasselijk, want de nieuwe nummers barsten uit hun voegen van de ideeën en inspiratie. De populaire zanger, die wereldwijd al meer dan 10 miljoen platen verkocht en werkte met artiesten als Stevie Wonder en Pharrell Williams, ging op een voor hem compleet nieuwe manier aan de slag met dit album. Hij gebruikte thuis zelf in elkaar geknutselde demo’s als blauwdruk voor het merendeel van de nummers, demo’s die hij opnam met iPhone-apps, goedkope keyboards en ouderwetse cassetterecorders.

“Het album gaat over die overgangsperiode van jeugd naar volwassenheid, wanneer je nog met één been in elke fase staat”, legt Jamie uit. “Je zit nog gevangen tussen die frisse blik van het grotere geheel, terwijl je in je hoofd nog in gevecht bent met die aloude issues.”

‘Momentum’ is mede geproduceerd door Jim Abbiss (die ook werkte met Arctic Monkeys en Adele) en Dan The Automator (Kasabian, DJ Shadow). De eerste single van het album is ‘Everything You Didn’t Do’, een nummer dat “zonder waarschuwing vooraf ineens op mijn schoot landde”, aldus Jamie Cullum. “Ik wilde een positief nummer over de toekomst schrijven, ook als het niet altijd zo voelt.” Bekijk de video bij ‘Everything You Didn’t Do’ hier.

Op de Deluxe-versie van het album staan drie bonustracks plus live opnames van Jamie’s recente optreden in de beroemde Abbey Road Studios on Londen, waar hij onder andere een nummer zong met aankomend talent Laura Mvula.

Fotografie: Harold Versteeg

© Universal