Savages

Felle postpunk in de Melkweg.

Savages gaf gisteren een concert in de Melkweg.

Algemeen bekend: als het écht moet, kunnen dames veel feller en harder uithalen dan heren. Scherpe nagels, weet je wel. Het is dan ook niet voor niets dat all female postpunkband Savages uit Londen een van de meest intense – én hipste – Engelse bands van het moment is.

Daar kunnen bezoekers die de band afgelopen jaar al zagen op De_Affaire, Into The Great Wide Open of London Calling, nog naar adem happend over mee praten. Savages speelt namelijk stevige Britse postpunk van het nietsontziende, duistere soort. Met fel krassende gitaren, hard stuwend drumwerk en melodieuze baslijnen gedoopt in distortion. Frontvrouw Jen is de grootste blikvangster naast haar collega’s in het zwart, met haar priemende ogen, korte kapsel en een nerveuze, verbeten podiumpresentatie, die voor de verandering eens echt aan een jonge Ian Curtis doen denken. De bijna asthmatische manier van zingen in rauwe debuutsingle ‘Husbands’ kan je de stuipen op het lijf jagen.

Met slechts enkele singles en een live-EP uit, waren de optredens kortom al zeer indrukwekkend. Een doorbraak wordt dit jaar verwacht, nadat Savages begin dit jaar al hoog eindigde in de toonaangevende BBC Sound Of 2013-lijst. Eerste week mei verscheen dan eindelijk het debuut album ‘Silence Yourself’ op Pop Noire Records/Matador Records met o.a. een lovende Pitchfork recensie (8.7).

Voorprogramma: Johnny Hostile

© Melkweg

Fotografie: Luuk Denekamp