The National

Trouble Will Find Me.

Met het vorige album ‘High Violet’ wist The National in 2010 een groter publiek aan te spreken. Met hun nieuwe album ‘Trouble Will Find Me’ zit de kans erin dat het publiek voor The National nog groter zal gaan worden. Op het album hebben ze medewerking gekregen van niet bepaalde de minsten: St. Vincent, Sharon Van Etten, Doveman, Sufjan Stevens, Nona Marie Invie van de band Dark Dark Dark, en Richard Reed Parry van Arcade Fire.

Toch betekent dat niet dat het album nog grootser klinkt dan de voorgangers ‘Boxer’ en ‘High Violet’. Over het algemeen is ‘Trouble Will Find Me’ juist soberder gehouden. En draait het volledig om te teksten van frontman Matt Berninger. Die hier opnieuw met teksten komt over teleurstellingen in het leven en in de liefde. Op dit album blinkt hij uit door opvallende oneliners in zijn teksten te verwerken. Zoals in Pink Rabbits: ‘You didn’t see me I was falling apart / I was a television version of a person with a broken heart’. Of in ‘Don’t Swallow the Cap’: “If you want to see me cry, play Let It Be or Nevermind”.

Dat laatste nummer is misschien wel samen met ‘Demons’, ‘Sea of Love’ en het sterk aan Joy Division denkende ‘Graceless’ de meest catchy songs van het album. Wanhoop klinkt voort in ‘Fireproof’ en ‘I Need My Girl’. Terwijl het album verder is voorzien van typische melancholische melodieën die zo bepalend is voor het geluid van The National. Zoals ‘This Is The Last Time’, ‘Slipped’, ‘Humiliation’ en ‘Hard To Find’.

‘Trouble Will Find Me’ is een echte groeiplaat. Maar ook hun meest toegankelijke plaat. Het goede nieuws voor wie de band al langer volgt is dat ze ondanks hun vorige succes niet grootser te werk zijn gegaan, maar trouw aan zichzelf zijn gebleven. Iets waar veel andere grote bands naar mate hun succes vordert niet altijd inslagen.

Sterren: 4,5****

Tekst: Peter van Cappelle

Op donderdag 7 november zullen The National optreden in de HMH in Amsterdam. Hiervoor zijn er nog kaarten beschikbaar.