KT Tunstall

Het nieuwe album “Invisible Empire // Crescent Moon”

KT Tunstall heeft niet bepaald een fijne periode achter de rug. Afgelopen jaar overleed haar vader en scheidde ze van haar muzikale echtgenoot Luke Bullen. Het zijn wel, hoe wrang misschien ook, uitstekende ingrediënten voor een nieuw album. Op haar nieuwe album ‘Invisible Empire // Crescent Moon’ heeft ze inderdaad deze twee persoonlijke tegenslagen verwerkt in de nieuwe songteksten.

Want het album bestaat vooral uit ballads. Vooral de eerste helft van het album waarin KT voornamelijk zichzelf op akoestische gitaar begeleid. Het dreigt alleen wel bij de eerste 5 songs achter elkaar eentonig te worden. Maar gelukkig volgen daarna 3 sterke tracks: de mooie ballads ‘Yellow Flower’, ‘Crescent Moon’ en ‘Waiting On The Heart’. Het daaropvolgende ‘Feel It All’ (de eerste single van het album) is echter toch wat sterker in de uptempo versie (bonustrack op het album) dan op deze tragere albumversie. De oude vertrouwde KT die we kennen van haar vorige album komt in de laatste track ‘No Better Shoulder’ toch nog even voorbij wanneer het nummer opbouwt van een rustige ballad naar een uptempo track.

De overdaad van de akoestische niemendalletjes is jammer. En voor wie echter de uptempo rock tracks van haar vorige 3 album gewend was is het even flink wennen. Toch bevat het album een aantal sterke tracks waarin haar persoonlijke verhaal beter tot z’n recht komt. Het had alleen iets afwisselender mogen zijn. Maar toch sterke tracks genoeg om de aandacht te krijgen die ze verdient. Want het is wel onterecht dat de media aandacht voor KT na haar debuutalbum steeds meer heeft afgenomen.

Sterren: 3,5***

 

Tekst: Peter van Cappelle