Rod Stewart

Britse rockzanger laat zijn rauwe stem horen.

Op woensdag 12 juni stond Rod Stewart op de planken in de Ziggo Dome. In zijn vijf decennia omspannende carrière heeft Rod Stewart meer dan 150 miljoen albums verkocht, talloze hits gescoord en maar liefst 18 Grammy nominaties ontvangen waarvan hij er een won voor ‘Stardust – The Great American Songbook: Volume III’.

De van oorsprong Britse zanger ontving in 2007 een koninklijke onderscheiding (CBE) uit handen van Koningin Elizabeth. Ook is hij opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame.
Rod Stewart begon in de jaren zestig in bands als Long John Baldry, Steampacket en Shotgun Express. Later ging hij een succesvolle samenwerking aan met Jeff Beck en the Faces. Zijn carrière kwam pas echt van de grond met zijn derde soloalbum ‘Every Picture Tells A Story’ dat in 1971 op nummer 1 komt in zowel Amerika als Engeland. Ook doen opvolgende albums als ‘Never A Dull Moment’, ‘Atlantic Crossing’ en ‘Blondes Have More Fun’ het zeer goed. Met bekende hits als ‘Maggie May’, ‘Sailing’ en ‘Da Ya Think I’m Sexy?’ is zijn naam voorgoed in de muziekgeschiedenis verankerd.

Voor het eerst sinds 2001 bracht Rod Stewart onlangs een album met origineel materiaal uit. Hij schreef elf van de twaalf nummer op ‘Time’ zelf. Een goede zet, zo blijkt nu. De pers in binnen- en buitenland was positief over het album, een van zijn meest persoonlijke tot nu toe. “Hij blikt terug en somt op, maar staat tevens heel erg in het heden. Een welkome terugkeer”, schrijft Nu.nl.
Ook het publiek kan de nieuwe plaat wel waarderen. In de Britse albumlijst kwam ‘Time’ op nummer 1 binnen. Het is de eerste keer in 34 jaar tijd dat de Britse zanger weer op nummer 1 stond, de laatste keer was in 1979 met het verzamelalbum ‘Greatest Hits Volume 1’.

(c) Ziggo Dome

Fotografie:Harold Versteeg