Extrema Outdoor

Wereldprimeur, Bezoeker is zelf onderdeel van openingsshow.

Dancefestival Extrema Outdoor, ‘XO’, komt dit jaar met een wereldprimeur. Door het downloaden van een applicatie voor je telefoon kun je onderdeel zijn van de openingsshow van het evenement, hetgeen nog nooit eerder vertoond is. Dat maakte organisatie Extrema vandaag bekend. Het festival vindt zaterdag 13 juli plaats op het recreatiestrand van Aquabest bij Eindhoven. Wereldsterren zoals Major Lazer, Justice, Knife Party, Duke Dumont en Nicky Romero prijken op het affiche.

Met de app wordt ‘Showbile’ gelanceerd, een innovatieve app die een primeur in de festivalwereld brengt. Het betreft een Noord-Brabantse samenwerking tussen technologische bedrijven en creatieven. Onder meer het Bredase productiebedrijf Plugged Productions, muzikanten en creatieven van bijvoorbeeld de Design Academy Eindhoven en Extrema ontwikkelden de openingsshow met een aansluitend optreden van Digitalism. De show start om 12:45 uur op het festivalterrein die dag.

Ook de burgemeester van Eindhoven draagt deze primeur een warm hart toe. “Wat mij betreft is deze samenwerking voor het festival een prachtig voorbeeld van hoe Eindhoven|Brabant culturele hoofdstad van Europa kan worden in 2018”, aldus burgemeester Van Gijzel. “Onze kandidatuur draait om het ontdekken van de toekomst; pionieren en lef tonen. Met bijzondere artiestencombinaties, met innoverende acts en nu dus ook met een interactieve, mobiele app laat Extrema Outdoor de bezoeker kennis maken met vernieuwing. Met deze durf en lef draagt de organisatie bij aan het diverse culturele aanbod in Eindhoven.”

Wat de app precies inhoudt, is nog geheim. “Ik kan er nog niet al te veel over zeggen, maar de openingsshow wordt een heel bijzondere waar we internationaal hoge ogen mee gaan gooien. Een wereldprimeur waarbij het publiek betrokken wordt en enorm verrast zal worden!”, aldus Marcel Mingers, directeur Extrema.

XO Lab
De app is onderdeel van Extrema’s XO Lab en heet ‘XO Opening Show’. Het is gratis te downloaden voor zowel iPhone als Android via de app stores. Naast de mogelijkheid tot deelname aan de openingsshow staat ook onder andere de timetable en de plattegrond exclusief in de app. De bezoekers die de app downloaden maken tevens kans op onder andere een reis naar Ibiza, een upgrade naar een zogenaamd XO Plus-ticket en kaarten voor het festival in 2014.

Innovatie
Naast de app heeft Extrema Outdoor dit jaar ook enkele andere innovatieve projecten. Zo liet de organisatie weten een led wall te hebben bij het indoor hoofdpodium, de zogenaamde Quartz Arena met een oppervlakte van maar liefst vierhonderd vierkante meter. In deze tent zullen naast openingsshow ook exclusieve optredens plaatsvinden van onder meer de dance-acts Knife Party, Digitalism, Sub Focus en Diplo. Een ander technisch snufje dat zijn wereldprimeur beleeft is het driedimensionale surroundgeluids- en lichtsysteem ‘Rot8ion‘ uit Eindhoven. Een bijzondere ervaring waarbij het publiek wordt omgeven door licht- en geluidseffecten.

Gedurfd
Extrema zorgt dit jaar voor een opvallend gedurfde en brede line-up met veel unieke live-shows, exclusieve artiesten en de talenten van morgen. Naast bovengenoemde artiesten zullen verder onder meer Dada Life, Sub Focus, Solomun en Sunnery James & Ryan Marciano ongetwijfeld voor een bijzondere achttiende editie van Extrema Outdoor zorgen. De volledige programmering is te vinden op de festivalwebsite. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Fotografie: Mike Breeuwer