The Boxer Rebellion

Ziggo Live: Jacco Gardner + The Boxer Rebellion – Club Ziggo 10-07-2013.

Deze avond waren er twee showcases in Club Ziggo van twee artiesten die beiden behoorlijk aan de weg timmeren. De ene komt uit Nederland: Jacco Gardner. De andere band uit Londen: The Boxer Rebellion.

Jacco Gardner mag als eerste het podium betreden met zijn band. Hij heeft aan het begin dit jaar al de ene na de andere lovende kritiek gekregen over zijn debuutalbum Cabinet of Curiosities dat vol staat met psychedelische songs a là Pink Floyd ten tijde van Syd Barrett. Alle nummers van zijn album komen deze avond voorbij. En hij weet het met zijn band voorelkaar te krijgen dat het live identiek klinkt als op zijn debuut. Waardoor er weinig valt aan te merken op zijn optreden. Behalve dat het grootste deel van de mensen deze avond duidelijk meer voor The Boxer Rebellion waren gekomen. Waarbij Jacco Gardner natuurlijk totaal andere muziek brengt dan de Britse band die na hem komt.

Wanneer de heren van The Boxer Rebellion het podium van Club Ziggo oplopen is het moeilijk voor te stellen dat ze een paar dagen eerder nog één van de support acts waren van The Rolling Stones in het Londense Hyde Park. En dat verdwijnt gelijk weer als sneeuw voor de zon wanneer ze eenmaal beginnen. Op het onlangs verschenen album ‘Promises’ werd gekozen voor een grootser rockgeluid. En dat was ook duidelijk bij dit optreden. Zo werd zelfs een nummer als ‘New York’, dat vrij intiem gebracht wordt door zanger Nathan Nicholson, voorzien van stampende drumpartijen de overige drie bandleden. Het zijn voornamelijk nummers van het nieuwe album die worden gespeeld. En een enkel nummer van de vorige 3 albums. Zoals ‘No Harm’ en ‘Spitting Fire’.

De oorspronkelijk geplande 3 kwartier waren voor iedereen te kort. Zowel voor het aanwezige publiek als voor de band zelf. Een toegift kon niet uitblijven, en dat lossen ze dan ook ruimschoots in met ‘Step Out Of The Car’ en ‘Evacuate’. Dat de keuze voor een grootser geluid niet vreemd is bewees dit optreden wel. Een doorbraak naar grotere zalen zou logisch zijn. Ze zijn daar duidelijk klaar voor.

Zo heb je in één avond twee artiesten gezien die beiden de moeite waard zijn om live te zien. Maar wel los van elkaar. Gelukkig wordt die uitkomst ook in het aankomende najaar geboden als ze beiden los van elkaar door het land touren.

Tekst: Peter van Cappelle

The Boxer Rebellion geven in september 3 optredens in Nederland.

13 september: Paradiso, Amsterdam

14 september: Festival Breda Barst 2013, Breda

15 september: Doornroosje, Nijmegen

Jacco Gardner zal deze zomer nog optreden op festivals als Dijkpop in Andijk (zaterdag 13 juli), Valkhof Festival in Nijmegen (17 juli), Lowlands in Biddinghuizen (18 augustus) en Into The Great Wide Open op Vlieland (6 september). Daarnaast zal hij in december nog een clubtour doen door Nederland.

6 december: Burgerweeshuis, Deventer

11 december: Vera, Groningen

12 december: Bibelot, Dordrecht

13 december: Nieuwe Nor, Heerlen

14 december: Patronaat, Haarlem

19 december: Doornroosje, Nijmegen

20 december: Gebouw-T, Bergen op Zoom

21 december: Romein, Leeuwarden

27 december: Paard van Troje, Den Haag

28 december: Tivoli Oudegracht, Utrecht