The Who

The Who – Ziggo Dome, Amsterdam 05-07-2013.

Het is 40 jaar geleden dat het album ‘Quadrophenia’ van The Who verscheen. De rockopera over de schizofrene Britse mod Jimmy werd volledig door Pete Townshend geschreven, maar was gebaseerd op de vier leden van The Who: Roger Daltrey, Pete Townshend zelf, John Entwistle en Keith Moon. Die laatste twee zijn natuurlijk niet meer in leven. Maar Daltrey en Townshend brahcten afgelopen jaar het album ‘Quadrophenia’ opnieuw integraal tijdens deze tournee. Hiervan is het concert in de Ziggo Dome het één na laatste concert van deze tournee (maandag 8 juli wordt deze tour afgesloten in Wembley Arena in Londen).

Als voorprogramma mogen de band Vintage Trouble de band opwarmen. Een combinatie van classic rock en soul uit de STAX periode. Hoewel bij begin de zaal nog niet vol is, krijgt zanger Ty Taylor moeiteloos naar zijn hand. Hij lijkt op een moderne Otis Redding. Zowel qua zang als energie (aan het einde loopt hij de halve zaal door). Een hele fijne opwarmer voor wat er nog gaat komen.

Want daarna is het de beurt aan de heren Daltrey en Townshend. Aangevuld met broer Simon Townshend, bassist Pino Palladino, drummer Scott Devours als vervanger van een geblesseerde Zak Starkey, twee toetsenisten en drie blazers. Het album ‘Quadrophenia’ komt geheel voorbij met mooie geschiedenisbeelden op de grote schermen. En een aantal hoogtepunten in dit rock opera gedeelte. Zoals ‘The Dirty Jobs’ waarbij Simon Townshend de vocalen op zich nam. Maar ook de twee momenten waarbij de twee overleden Who leden toch nog prominent voorbij kwam. In 5:15 is de basspartij van John Entwistle op de schermen te zien en te horen. En in Bell Boy zien we de partij die Keith Moon in 1973 zong. Beiden met luid applaus ontvangen. Even was het alsof beiden heren alsnog aanwezig waren. Een ander kippenvel moment waren het slotstuk van ‘The Rock’ (waarbij de geschiedenis vanaf midden jaren ’70 tot nu op de schermen voorbij kwamen) en natuurlijk ‘Love, Reign O’er Me’.

En klaar is het nog steeds niet als ‘Quedrophenia’ voorbij is gekomen in z’n geheel. Ze doen er nog een schepje boven op met de klassiekers ‘Who Are You’, ‘You Better You Bet’, ‘Pinbal Wizard’, ‘Baba O’Riley’ en ‘Won’t Get Fooled Again’. Het allerlaatste nummer van de avond wordt het akoestische ‘Tea & Theatre’ van van hun meest recente album ‘Endless Wire’. Helaas wel een vrij slapende toegift na het knalfeest van vlak daarvoor.

Hoewel de heren ouder zijn en Roger Daltrey er heel af en toe even naast zat met z’n stem, is The Who anno 2013 nog altijd de moeite waard om live te zien. Pete Townshend kondigde aan dat er een dvd van deze avond kwam. Een mooi aandenken voor wie er bij was, en een troost voor wie er niet bij was.

Tekst: Peter van Cappelle