Franz Ferdinand

Franz Ferdinand – Right Thoughts, Right Words, Right Actions.

Het vorige album ‘Tonight’ maakte de verwachtingen in 2009 niet helemaal waar. Dus namen de heren van Franz Ferdinand vier jaar de tijd om opnieuw het wiel uit te vinden. Door terug te gaan waar ze op hun succesvolle debuutalbum uit 2004 waren gebleven.

En dat blijkt geen verkeerde keuze te zijn bij het beluisteren van het nieuwe album. Slechts 10 liedjes bevat het album waarvoor ‘kort maar krachtig’ een goede reclameslogan zou zijn. Want het album duurt bij elkaar nauwelijks 40 minuten, maar ieder nummer is een voltreffer. Zo kunnen aanstekelijke tracks als ‘Right Action’, ‘Love Illumination’ en ‘Treason! Animals’ zich meten met klassiekers als ‘Take Me Out’, ‘This Fire’ en ‘Do You Want To’. Terwijl ‘Fresh Strawberries’ en ‘Bullet’ beiden bijna klinken als jaren ’60 achtige beatrock a lá The Kinks. En hebben ze ooit eerder zo funky geklonken als op ‘Evil Eye’?

Kortom: Franz Ferdinand is weer terug. En hoe! Met ‘Right Thoughts, Right Words, Right Actions’ hebben ze een fris en gevarieerd album afgeleverd. Bijna ieder nummer zou een goede single zijn. En bij ieder nummer heb je het gevoel dat het tijdens de optredens perfect past tussen hun oudere vaste live hits. Eigenlijk had dit het album moeten zijn dat ze na hun debuutalbum gemaakt hadden kunnen hebben.

Sterren: 4,5****

Tekst: Peter van Cappelle