Regina Spektor

Regina Spektor – Paradiso, Amsterdam – 31-07-2013

Haar laatste album ‘What We Saw From The Cheap Seat’ is inmiddels al ruim een jaar oud. Maar dat weerhoudt Regina Spektor er niet van om ter gelegenheid van dat album nog steeds op tournee te gaan. Het brengt haar deze avond voor het eerst sinds 2009 weer terug in een uitverkochte Paradiso.

De deuren van Paradiso gingen later open i.v.m met technisch probleem. Hierdoor begon het voorprogramma Only Son te spelen toen de grote zaal nog half leeg was en het grootste gedeelte van het publiek nog buiten in de rij stond. Only Son is de band rondom singer/songwriter Jack Dishel. De echtgenoot van Regina Spektor. Tussen de nummers door vertelt hij dat hij in 2002 ook al eens in Paradiso stond, maar toen nog met zijn toemalige band The Moldy Peaches. Nu 11 jaar later verzorgde hij een prima opwarmer met zijn indie rock achtige set. Al is het weliswaar iets totaal anders dan de anti-folk achtige liedjes die we later die avond van zijn vrouw te horen zouden krijgen.

Als Regina Spektor met haar band het podium op komt, begint ze a capella met het nummer ‘Ain’t No Cover’. Hiermee krijgt zij het meteen voorelkaar om zich de volledige aandacht van Paradiso toe te eigenen. Waarna ze achter de piano begint met ‘The Calculation’ (in Nederland gebruikt in een tv commercial met Mark Tuitert) en ‘On The Radio’. Haar stem klinkt even zuiver en precies hetzelfde zoals op haar albums.

In het begin lijkt het alsof zij overkomt als een verlegen meisje tussen de nummers door, maar dat veranderd na een paar nummers. Een kleine smet leek er te zijn toen er een meisje voor aan niet helemaal goed leek te worden, maar Regina melde later dat ze weer de oude was. Haar interactie met het publiek nam naar mate haar set meer toe. Zo gaf ze spontaan tickets weg aan een willekeurig persoon uit het publiek voor het Van Gogh Museum. Ze vertelde hierbij dat ze eigenlijk de dag daarvan van plan was het museum te bezoeken, maar doordat ze te lang in het Rijksmuseum was blijven hangen (een museum waar je überhaupt een dagtaak aan hebt) had ze hier geen tijd meer voor. En dus gaf ze haar kaartjes daarvoor maar weg. Zowel grappig als hartverwarmend.

Haar man Jack Dishel kwam nog terug op het podium voor het prachtige duet ‘Call Them Brothers’. Waarna ze een Russisch nummer zong achter piano, vertaald ‘The Prayer of Francois Villon’, waarbij ze op humoristische wijze doodleuk vermeldt dat mensen de vertaling maar op Google moeten op zoeken.

Indruk maakte ze hierna onder andere met de prachtige ballads ‘Eet’, ‘Ballad Of A Politician’, het vrolijke en tegelijkertijd sarcastische ‘Sailor Song’ en ‘The Party’ waarmee ze de set afsluit.

Paradiso ligt aan haar voeten en dus kon een toegift niet uitblijven. Al was het maar omdat er drie bekende nummers nog niet gespeeld waren. En ook precies die 3 nummers komen logisch als toegift voorbij: ‘Us’, ‘Fidelity’ en een mooie intieme versie van ‘Samson’ als afsluiter.

Waarmee een einde komt aan een avond waarop Regina Spektor zichzelf bewezen heeft. Van haar laatste album worden wel een aantal songs gemist zoals ‘How’. Maar verder ze brengt haar songs live net zo indrukwekkend en overtuigend als op haar albums, en weet precies hoe ze charme moet over te brengen naar het publiek.

Tekst: Peter van Cappelle

Foto: www.fanpop.com