Travis

Travis – Where You Stand.

Wie geen adblock op de PC heeft geïnstalleerd, en dus op Youtube eerst zo’n commercial krijgt, zal het niet ontgaan zijn dat Travis weer een nieuw album hebben uitgebracht. ‘Why do we wait so long’ zingt frontman Fran Healy heel toepasselijk in de openingstrack ‘Mother’. Want tussen de release van dit album en het vorige album ‘Ode To J. Smith’ zat een gat van vijf jaar. Een periode waarop het even leek dat Travis tot het verleden behoorden. Helemaal toen Fran Healy in 2010 met een solo album kwam (getiteld ‘Wreckorder’). Maar niets van dat al bleek het geval te zijn. Na deze pauze zijn ze nu terug met een album waarvan de titel de lading dekt: ‘Where You Stand’.

Op het eerste gehoor klinken alle tracks op het album zo vertrouwd zoals we van Travis gewend waren. Melodieuze nummers die zo uit de periode van de albums ‘The Man Who’ en ‘The Invisible Band’ afkomstig hadden kunnen zijn. Weinig nieuws onder de zon dus.

Toch weten ze het weer voor elkaar te krijgen om toch fris te klinken met pakkende melodieën. Met tracks als ‘Reminder’, ‘Boxes’ en de afsluiter ‘The Big Screen’ bewijzen ze nog altijd meester te zijn in het maken van kleinere liedjes. Terwijl ze met ‘Moving’, ‘Warning Sign’, ‘Another Guy’ en ‘New Shoes’ weer frisse popliedjes afleveren.

‘Where You Stand’ is de titel? De mannen van Travis laten inderdaad horen waar ze nu staan. Gewoon met beiden benen op de grond. Want waar hun opvolgers van Coldplay en Keane steeds grootser wilden klinken, lijkt die behoefte bij Travis niet aanwezig te zijn. Een vernieuwende plaat is het dan niet in hun discografie, maar wel gewoon een ontspannen verzameling popliedjes.

Sterren: 4,0****

Tekst: Peter van Cappelle