Haim

Haim – Days Are Gone CD.

Begin dit jaar werd het uit Californië afkomstige zussentrio door de BBC verkozen als meest veelbelovende talent voor 2013 in hun Sound of 2013 lijst. Een inmiddels prestigieuze lijst waarbij eerder bijvoorbeeld Adele, Michael Kiwanuka, Ellie Goulding en Keane als winnaars werden verkozen. Allemaal namen die het inmiddels hebben gemaakt. Haim lijkt dus de volgende naam te worden in dat rijtje. De singles ‘Don’t Save Me’, ‘Falling’ en ‘Forever’ waren al veelbelovende en lekker in het gehoor liggende popliedjes. Nu is eindelijk hun langverwachte debuutalbum ‘Days Are Gone’ verschijnen. En dat blijkt een vrij veelzijdig album te zijn geworden.

Fleetwood Mac is een naam waarmee ze tot nu toe vaak vergeleken zijn. En dan de latere Fleetwood Mac uit de jaren ’70 en ’80. ‘Falling’, ‘Forever’ en ‘Let Me Go’ doen inderdaad daarin denken. Al is het alleen maar bij die laatste track dat het opzwepende drumritme veel doet denken aan ‘Tusk’. Maar het pallet van de zusjes Haim is breder dan dat. Waarbij ook andere vergelijkingen de kop op kunnen steken. Zo is ‘Honey & I’ een westcoast/folk achtig niemendalletje. ‘The Wire’ is een rocktrack waarbij het ritme veel weg heeft van ‘Heartache Tonight’ van The Eagles. En de titeltrack (die is mede geschreven door Kid Harpoon en Jessie Ware) had een goede single kunnen zijn van een band als Gossip. Maar het meest opvallend is toch wel ‘My Song 5’, waarin het drietal flirt met hip hop beats en dubstep. Het nummer valt helaas wel erg uit de toon bij de rest van het album. Waardoor het één van de weinige mindere tracks op het album is.

Want voor de rest zijn de dames erin geslaagd om van hun debuutalbum een perfecte popplaat af te leveren. Waarop bijna iedere track een uitstekende single zou zijn. De naam Haim voegen we dan ook graag toe aan het eerder genoemde lijstje van winners van de lijst van de BBC.

Sterren: 4,0****

Tekst: Peter van Cappelle